Objavljeno

18 izuma žena koji su promijenili svijet

Shirley Jackson

Volite pivo i ne možete bez wi-fija? Zahvalite ženama!

1. Grijanje u autu

Prvi sustav grijanja u vozilu, koji je usmjeravao zrak preko motora kako bi ugrijao pothlađene prstiće aristokratskih vozača 19. stoljeća, izumila je Margaret A. Wilcox 1893. godine. Također, izumila je i kombiniranu perilicu suđa i odjeće, koju bi netko pod hitno trebao konstruirati!

2. Monopoly

Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave i/ili svađe, izumila je 1904. godine pod imenom The Landlord’s Game gospođa Elizabeth Magie. Njezina igra bila je kritika nepravdi nereguliranog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je 30 godina kasnije pokrao Charles Darrow, te igru prodao Parker Brothersima. Firma je naposljetku pronašla Magie i platila joj 500 dolara odštete.

3. Požarne stube

Izum od vitalne važnosti za javnu sigurnost i pušačke navike urbanih hipstera, djelo je Anne Connelly iz 1887. godine.

4. Splav za spašavanje

Jednoga dana 1882. godine, Maria Beasely pogledala je na pučinu i rekla, “Ljudi bi trebali prestati umirati u ogromnim transportacijskim katastrofama”, i onda je izumila splav za spašavanje. Osim toga, izumila je i stroj za izradu bačvi koji ju je učinio prokleto bogatom!

5. Stambeno solarno grijanje

Fizičarka i pionirka solarne energije dr. Maria Telkes udružila se 1947. godine sa jednako opakom damom, arhitekticom Eleanor Raymond, kako bi zajedno izgradile prvi dom u potpunosti grijan solarnom energijom.

6. Medicinska šprica

Oh, čuda moderne medicine! Godine 1899. Letitia Geer izumila je medicinsku špricu koja se može koristiti samo jednom rukom. Sjetite je se ovoga idući put kada vas liječnik/ca bocne.

7. Moderni električni hladnjak

Florence Parpart izumila je električni hladnjak 1914. godine, a 1900. je patentirala znatno unaprijeđeni stroj za čišćenje ulica koji je potom prodavala gradovima diljem Amerike.

8. Aparat za proizvodnju sladoleda

Nancy Johnson je izumila stroj za sladolede 1843. godine, patentirajući dizajn koji se koristi do današnjeg dana, čak i nakon pojave električne varijante istog. Hvala ti, Nancy Johnson!

9. Računalni algoritam

Ada Lovelace, kćer Lorda Byrona, radila je s Charlesom Babbageom na londonskom sveučilištu na njegovim planovima za ‘analitički stroj’, odnosno kompjuter, kako bi smislila načine za programiranje matematičkih algoritama, što ju u suštini čini prvim računalnim programerom.

10. Više telekomunikacijske tehnologije nego što možete izbrojati

Teorijska fizičarka dr. Shirley Jackson bila je prva Afroamerikanka koja je doktorirala na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu 1973. godine. Tijekom rada u Bell Laboratories, sprovela je ključno znanstveno istraživanje koje je omogućilo izum prijenosnog faksa, touch tone telefona, solarnih stanica, svjetlovodnih kabela i tehnologije koja se krije iza prikaza broja i poziva na čekanju.

11. Perilica za suđe

Spašavajući nebrojene brakove tijekom stoljeća i pol, perilicu za suđe izumila je Josephine Cochrane 1887. godine. Svoj je izum ponudila vlasnicima hotela, skandalozno odlazeći na sastanke bez supruga, brata ili oca u pratnji te naposljetku otvorila vlastitu tvornicu.

12. Bežični prijenos podataka

Hedy Lamarr izumila je tajni sustav komunikacije tijekom 2. svjetskog rata za radio-kontrolu torpeda upotrebom frequency hopping tehnologije, čime je položila tehnološke temelje za sve od wi-fija do GPSa. Uz to je slučajno i svjetski poznata filmska zvijezda.

13. Sustav za sigurnosni videonadzor

Marie Van Brittan Brown patentirala je sustav videonadzora 1969. godine, a bio je namijenjen osobnoj sigurnosti budući da je policija bila spora u odazivu za pomoć u njezinoj njujorškoj četvrti. Njezin izum tvori osnovu modernog videonadzora u privatne i policijske svrhe.

14. Papirnata vrećica

Margaret Knight patentirala je stroj koji producira vrećice s kvadratnim dnom 1871. godine, nakon duge pravne bitke s kolegom mehaničarem Charlesom Ananom koji je pokušao ukrasti njezin rad tvrdeći da takav briljantan izum ne može izmisliti djevojka. Džentlmena je srećom povijest zaboravila. Također, kada je imala samo 12 godina, Knight je izumila sigurnosnu napravu za mlin koja se i danas koristi.

15. Centralno grijanje

Svaki put kad se osjećate zahvalno što ne morate zimi trčati po kući i u očaju dodajući gorivo u svaku peć u prostoriji kako bi se ugrijali, sjetite se Alice Parker koja je izumila sustav plinski pogonjenog centralnog grijanja 1919. godine. Iako njezin dizajn nikada nije izgrađen, to je bio prvi put da je netko uopće zamislio korištenje prirodnog plina za grijanje i tako inspirirao grijaće sustave budućnosti.

16. Kevlar

Kemičarka Stephanie Kwolek izumila je super-snažno Kevlar vlakno koje se koristi za izradu pancirnih prsluka. Njezin je izum pet puta snažniji od čelika i našao je još 200 različitih namjena.

17. Računalni softver

Dr. Grace Murray Hopper, admiralka američke mornarice, također je bila računalna znanstvenica, a izumila je COBOL, prvi user-friendly poslovni računalni softver. Također, prva je osoba koja je upotrijebila izraz bug kako bi opisala iregularnost računalnog sustava, nakon što je pronašla stvarnog moljca koji je uzrokovao probleme u njezinom računalu.

18. Pivo

Povjesničarka piva Jane Peyton tvrdi kako su drevne mezopotamske žene prve razvile, prodavale, pa čak i pile pivo. Iako je teško odrediti tko je to točno prije više tisuća godina ‘izumio’ pivo koje poznajemo i volimo, sigurno je reći da su drevne žene diljem svijeta nešto fermentirale. Idući put kada podignete čašu, nazdravite Ninkasi, sumerskoj božici piva!

Izvor: BuzzFeed


Povezano