Objavljeno

Rodno uravnotežen Google Doodle u 2014.

SPARK Movement je u srijedu objavio da su Google Doodlesi koji predstavljaju zaslužne povijesne ličnosti, objavljeni u posljednje tri godine na naslovnici Googla, u većini slučajeva posvećeni muškarcima. Iz Googla pak kažu da su svjesni ovog problema i da će u 2014. godini težiti u jednakoj mjeri predstavljati žene i muškarce.

Primjetivši da Google Doodle u vrlo malom broju slučajeva predstavlja žene, a osobito crnkinje, SPARK je pokrenuo peticiju ‘Doodlesi poput nas’, kojom zahtijevaju da Google u svojim crtkarijama odražava raznolikost čovječanstva.

„Radi se o vidljivosti u društvu koje briše našu povijest i našu egzistenciju; radi se o priznavanju i slavljenju našeg doprinosa svijetu. Od Googla stoga tražimo da nacrta nas … žene, različite rase, ljude s invaliditetom, queer i trans ljude. Tražimo od Googla da nacrta naše povijesti, naša postignuća, našu snagu, naše heroje, naše borce i naše pretke. Ne možete nas nastaviti ignorirati. Ovdje smo, i oduvijek smo bili ovdje.“

„Žene su povijesno podzastupljene u gotovo svim poljima: znanosti, školskom kurikulumu, poslovanju, politici i na žalost, doodlesima“, kaže voditelj Google Doodle tima, Ryan Germick, ističući da se u Googleu nadaju ravnopravnijem predstavljanju muškaraca i žena u ovoj godini. U skladu s time, u prva dva mjeseca 2014. godine, isproducirali su jednak broj crtkarija koje predstavljaju žene i crtkarija koje predstavljaju muškarce.

Vidljivost je važna, i stoga iz SPARK-a kažu da će nastaviti pratiti drže li se u Googleu svog obećanja. [Ž.V.] Jezebel…


Povezano