Objavljeno

Zaronite u svjetske oceane s Google ‘Street View’-om

Google ‘Street View’ mnogima je olakšao snalaženje u nepoznatim dijelovima grada i omogućio lutanje ulicama svjetskih metropola, a znanstvenici se nadaju da će isto uskoro biti moguće i kada je riječ o koraljnim grebenima i podvodnim čudima.

Prikupljeno je već više od 400,000 panoramskih fotografija s područja Australije i Karipskog otočja, a mapiranje podvodnog ekosustava započeto je i u SAD-u, nakon čega slijedi jugoistočna Azija.

Kamere s fisheye objektivom, teške 60-ak kilograma, koriste istu tehnologiju koja je korištena za mapiranje ulica, ali umjesto za automobil, pričvršćene su za ronioce, a pokreće ih maleni motor. Fotografije koje reproducira i do 20 puta su veće od onih koje omogućuje klasična oprema za podvodno snimanje.

Projekt podržavaju Google i Catlin Seaview Survey, a znanstvenicima bi trebao pomoći u istraživanju i naporima za očuvanje podvodnih ekosustava. Sakupljeni podaci omogućit će im primjerice, praćenje učinka acidifikacije, zagađenja i uragana na koraljne grebene.

Također, projekt će podvodni svijet približiti javnosti, a očekivani učinak je i povećana javna osjetljivost prema često zanemarenom morskom ekosustavu. ABCNews/SA

Zaroniti možete ovdje ili ovdje.

Povezano