Objavljeno

Rendžerice najsmrtonosnijeg nacionalnog parka na svijetu

Fotografkinja Monique Jaques odlučila je posjetiti najsmrtonosniji nacionalni park na svijetu, Nacionalni park Virunga u Demokratskoj Republici Kongo, kako bi fotografirala tamošnje rendžerice prilikom njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Nacionalni park Virunga prostire se na tri tisuće kvadratnih metara i ima jednu od najraznolikijih zbirki ekosustava na planeti. Virunga je dom za više od četvrtine svjetske populacije planinskih gorila čijoj su zaštiti rendžerice i rendžeri ovog parka posvećeni jer vjeruju da je zemlja zakonito zemljište gorila.

Zbog svojih su vjerovanja spremni suočiti se s  naoružanim krivolovcima, pobunjenicima protiv vlade, krijumčarima ugljena i domorodačkim plemenima koji svakodnevno ugrožavaju gorile. I ne samo gorile. Rendžerice i rendžeri čuvaju staništa svih divljih životinja. Od 1996. godine na poslu je ubijeno više od 150 rendžera/ica.

Tek 2014. u posao su uključene rendžerice koje su sada ambasadorice za žene u cijeloj DRK.

Jaques je dobila zeleno svjetlo za ovaj projekt uz donaciju Međunarodne ženske medijske fondacije, grupe koja financira reportaže o slabo izvještavanim dijelovima Afrike. Monique fokusira svoj rad na žene i njihovu snagu te je oduševljena što ima priliku pokazati predanost žena koje su morale prevladati toliko prepreka pri zapošljavanju na jedno od najprestižnijih radnih mjesta u istočnom Kongu.

„Za mene su ove žene simbol za mnogo toga u Kongu. Nadvladale su  postojeće neprilike građanskoga rata, nedostatak obrazovanja i obiteljske strukture, nedostatak pravih ženskih uzora i  postale rendžerice u najljepšem mjestu na svijetu.“

Jaques priznaje kako rad u Kongu nikada nije jednostavan. Izazovi su mnogo veći od standardnih snimanja: nepredvidljivo nestajanje struje, veliki fizički napori koje tim mora poduzeti kako bi uopće stigao na lokaciju na kojoj želi snimati, čekanje pogodnog trenutka za fotografiranje i slično.

Budući da se snimanje odvija u aktivnoj zoni sukoba, bilo je potrebno svakodnevno isplanirati rutu i način na koji će se tim kretati. Logistika je iziskivala jako puno truda i napora, budući da su neki dijelovi parka nedostupni zbog pobunjenika. Rizici koje je snimateljski tim morao prihvatiti prilikom simanja samo su povećali zahvalnost i poštovanje koju Monique osjeća prema ženama koje bez straha svakodnevno riskiraju svoje živote kako bi radile ovaj posao.

U čast njima, objavila je fotografije i priču u National Geographicu te u nekoliko drugih internacionalnih časopisa. Njezin rad možete pogledati na službenoj internetskoj stranici. [A.P.] Wonderfulmachine

{gallery}jaques{/gallery}


Povezano