Objavljeno

Rat protiv ženskih glasova je rat protiv ženskog prava na govor

Kad je Amanda Marcotte počela voditi video seriju o Igri prijestolja, pripremila se na komentare o svom glasu. Ne jer ima loš glas – njezin glas je nekarakterističan i srednjeg tona – nego jer je od nebrojenih žena s radija čula kako će bez obzira na sve njezin glas biti prozvan iritantnim.

I zaista, nije dugo prošlo do prve žalbe na način na koji izgovara slovo t.

Međutim, to ne ostaje na naglasku ili ovom pojedinom slučaju. Katie Mingle, autorica popularnog podcasta, dobivala je toliko mailova o glasovima svojih novinarki da je napravila automatski odgovor koji se nosi s tim prigovorima.

Od visokog, blago zavijajućeg govora od prije petnaestak i više godina u stilu Cluelessa i Britney Spears pa do recentnog “trenda” koji se naziva voice fry i karakterizira ga spuštanje glasa dok ne “zagrebe”, a koji prakticiraju mlade, trendy žene Amerike predvođene s Kim Kardashian. Govorile li niže ili više, govorite krivo, pa je iz toga teško izvući zaključak drugi doli onoga da je jedini pravi način da žena govori, ustvari da šuti

Ilustracija: Leila Kasumović

Treba li osobu koja se žali na ženske glasove nazvati seksistom? Gotovo sigurno da. Oni ne misle tako, jer na koncu oni ne mrze žene, nego žene ne znaju govoriti. Da nauče govoriti, ne bi ih mrzili, kaže seksist. I to nisu samo pojedinci, ljudi sakriveni iza mailova koje šalju podcastericama, to su veliki mediji, a žene se napada neovisno koliko su “snažne ličnosti“.

Kao i obično, prisutni su i dvostruki standardni. Voice fry se događa (ili ga koriste) brojnim muškarcima, od Vina Diesela do Brucea Willisa, međutim njima se za nikad ne prigovara, dapače nekad im je to vrlina.

Sve ovo je samo dio većeg uzorka potkopavanja ženske potrebe i prava na to da govore i budu slušane. TheDailyDot


Povezano