Objavljeno

Prve povorke ponosa u Americi (foto)

U digitalnoj kolekciji New York Public Library mogu se pronaći jedinstvene fotografije koje životopisno ocrtavaju atmosferu i duh prvih povorka ponosa u Americi sedamdesetih godina.

One su uslijedile nakon Stonewall pobune, serije spontanih nasilnih demonstracija LGBT osoba protiv policijske racije, koja se dogodila 28. lipnja 1969. godine u klubu Stonewall Inn u Greenwich Villageu u New Yorku. Stonewall revolucija često se navodi kao prvi slučaj u američkoj povijesti kada su se gay, lezbijke, biseksualne i transrodne osobe suprotstavile progonu LGBT populacije od strane vlade.

“Sappho was a right-on woman”, “Straights for gays”, “Gay is good”, “Put the holy ghost in the closet”, neki su od transparenata koji se mogu vidjeti na fotografijama s protesta na ulicama New Yorka, San Francisca i Chicaga.

Prva povorka ponosa organizirana je 28. lipnja 1970. godine za prvu obljetnicu Stonvolške revolucije, koja se smatra prijelomnom točkom i početkom razvoja suvremenog LGBT pokreta u Americi i svijetu.

Kako bi se održalo sjećanje na pobunu, povorke ponosa nastavile su se održavati diljem svijeta svake godine upravo tijekom lipnja. [T.N.] BrainPickings…


Povezano