Objavljeno

Projekt X-ile donosi portrete Irkinja koje su napravile pobačaj

Četiri umjetnice iz Dublina – Julie Morrisy, Paula Cullen, Ruth Morrisy i Laura Lovejoy – pokrenule su fotografski projekt X-ile u veljači 2015. godine s ciljem destigmatizacije pobačaja, prikazujući žene koje su zbog zabrane pobačaja u Irskoj i Sjevernoj Irskoj bile prisiljene putovati u inozemstvo kako bi prekinule trudnoću.

“Želimo prikazati stvarne osobe koje su takoreći bile izgnane iz zemlje zbog restriktivnih i opresivnih zakona o pobačaju. Naša galerija pokazuje da su one koje se odluče otputovati da bi obavile taj zahvat odgovorne, obične pojedinke i članice naših zajednica,” objašnjavaju autorice projekta.

Ističu da je krajnje vrijeme za suočavanje s pitanjem pobačaja u Irskoj i Sjevernoj Irskoj te za izgradnju progresivnije budućnosti u kojoj će glasovi žena biti glasni i uvažavani.

Odbor za ljudska prava UN-a u lipnju 2016. godine pozvao je irsku vladu da izmijeni restriktivni zakon o pobačaju, navodeći da on podvrgava žene okrutnom, nečovječnom i ponižavajućem postupanju i krši njihova ljudska prava.

Emma Campbell, aktivistkinja i jedna od fotografkinja na projektu, u razgovoru za Democracy Now rekla je:

“Procjenjuje se da je od 1980. godine više od 170 000 žena putovalo u Englesku i druge zemlje kako bi obavile pobačaj. Također, od naših kolegica iz organizacije Women on Web, koja omogućuje pristup tabletama za medikamentozni pobačaj, saznale smo da je u razdoblju od tri godine više od 5  000 žena naručilo tablete putem interneta, a to je samo jedna od organizacija koja pruža takvu uslugu.”

Zahvaljujući projektu, ovi zabrinjavajući statistički podaci dobivaju ljudsko lice i stvaraju prostor u kojem su različita iskustva dobrodošla.

Portrete žena možete pogledati ovdje.

X-ile je dio Koalicije za ukidanje 8. amandmana, u kojem stoji da “država prepoznaje pravo na život embrija i, uzimajući u obzir ravnopravno pravo na život majke, jamči da će poštovati i, koliko god je to moguće, braniti to pravo.”

Prije nekoliko dana, irski premijer Leo Varadkar najavio je da će se u ljeto 2018. održati referendum o ukidanju spornog amandmana.

U subotu, 30. rujna, u Dublinu je održan marš za pravo na pobačaj koji je okupio par tisuća sudionika/ca, koji su tražili ukidanje 8. amandmana.

 

 


Povezano