Objavljeno

Prijedlozi kostima za Noć vještica po feminističkoj mjeri

Ovog nas ponedjeljka očekuje obilježavanje Noći vještica, a tim smo si povodom dale truda da vam predstavimo nekoliko feminističkih kostima koji bi vas mogli istaknuti iz uobičajene kolone zombija, klaunova i likova iz Burtonovih filmova. Strašnih žena koje služe kao inspiracija čak i u ovakvim prigodama ne nedostaje, a mi smo za vas izdvojile osam verzija koje vam mogu poslužiti kao ovogodišnji outfit.

Sufražetkinja

Posjedujete bakinu staru haljinu koja datira iz prošlog stoljeća, ili u vam se u kvartu nalazi second hand shop u kojem možete kupiti sličan komad odjeće? Odlično! Sve što vam preostaje za kostim sufražetkinje je lenta ili transparent (ako planirate u kostimu vjerodostojno provesti više od pola sata, svakako preporučujemo lentu).  Sve što uz kostim trebate ponijeti je čista radost zbog izborenog prava na glasanje!

Frida Kahlo

Poznata slikarica sve je češća pojava na magnetima za frižidere, posterima, šalicama i maramama koje krase djevojačke sobe (iako joj kapitalistički pristup njenom liku sasvim sigurno ne bi bio drag). Osim što predstavlja simbol ustrajanja na vrednovanju ženskog stvaralaštva, njena specifična pojava i dan danas inspirira žene da samopouzdano ustraju u isticanju svojih vrijednosti. U slučaju da se želite maskirati u Fridu, znate što vam je činiti. Odjenite se u šarenu, opuštenu haljinu ili zaogrnite upečatljivom maramom, u podignutu kosu utaknite crveno i plavo cvijeće i po potrebi na čelu istaknite trenutak u kojem vam se obrve sljubljuju u jedno.

Rosie Riveter

U pitanju je jedan od najprepoznatljivijih kostima, a sve što vam je za njega potrebno su plava košulja i crvena marama s bijelim točkama. Uz kostim po potrebi možete uzvikivati parolu ‘We can do it’, a ukoliko se odlučite za domaću verziju kostima parolu zamijenite s poznatom pjesmicom ‘Kad se male ruke slože…’.

Buffy the Vampire Slayer

Ovaj kostim prilično je jednostavan. Poslužiti vam mogu crne tajice ili obične hlače i crvena majica bez rukava/na bretelice. Ono što će vam osigurati vampire slayer look su posebni predmeti namijenjeni borbi protiv demona , vampira i ostalih zloćudnih stvorova:
– Srebrni križ
– Naoštren glogov kolac
– Sveta voda iz obližnje crkve
– Vijenac češnjaka ovješen oko vrata
– Krsni list

Po prostoru se krećite oprezno i polako, a posebno pripazite na ostale maske, jer jednom kad potpuno uđete u ulogu velika je šansa da ćete na kraju ipak završiti u naručju obližnjeg vampira.

Beatrix Kiddo (The Bride iz Kill Billa)

Za ovaj vam je kostim potrebna žuta trenirka s crnom crtom i katana. U slučaju da nemate vremena tražiti najsličniji komad odjeće ili ne želite trošiti vrijeme i novce po bespućima interneta, običnu žutu trenirku oblijepite širokom izolir trakom. One među vama kojima u životu još nije zatrebala katana samurajski mač mogu napraviti od kartona i selotejpa ili pak improvizacije u obliku granja.

Scully (X-files)

Narančasta perika, poslovna crna suknja, bijela košulja i crni sako. Potrebna vam je i zakačka za print s natpisom ‘FBI’ (za domaću verziju kostima možete koristiti i značku s natpisom ‘FINA’) te plastični pištolj za vodu (preporučujemo roza sa šljokicama, ali ako inzistirate na vjerodostojnosti možete ga prethodno prelakirati crnom bojom).

Lisbeth Salander (The Girl With a Dragon Tattoo)

Dosta vam je toga da vas se konstantno doživljava kao plahu, povučenu i sramežljivu djevojku koja podsjeća na Britney prije nego što je pala pod pritisak slave? Ovaj kostim približit će vas kvartovskim gotičarima/kama i pružiti vam osjećaj da svojim hakiranjem svake sekunde možete srušiti kapitalizam. Za kostim vam je potrebna kraća crna kosa, jedna tuba gela za kosu, nekoliko lažnih naušnica koje možete zakačiti po svim relevantnim dijelovima lica, crna kožna jakna, kileri u obliku ogrlica i narukvica te najvažnije – crna torba za laptop.

Vagina / Maternica / Menstruacija

Svim odvažnijim djevojkama preporučujemo da se pozabave idejom upriličenja ženskih spolnih organa ili da na kreativan način po vlastitom ukusu razrade kostim koji će predstavljati boljke s kojima se susreće ženski reproduktivni sustav. Bilo da se odlučite ogrnuti u veliku spužvastu vaginu ili pretvoriti u tampon nadrealnih dimenzija, zagarantirani su vam nesvakidašnji pogledi i pokoji edukativni razgovor.


Povezano