Objavljeno

Pregled 24 značajna djela suvremenih umjetnica

Tracey Emin - Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995
U današnje vrijeme vizualna umjetnost je profesija kojom dominiraju muškarci. Iako većinom žene stječu magisterije iz primijenjenih umjetnosti, muškarci dobivaju prostor za samostalne izložbe u galerijama koje su odskočna daska umjetničkim karijerama.

Nedavno izdana knjiga The Reckoning: Women Artists of the New Millennium (Obračun: umjetnice novog tisućljeća) pokušava ispraviti tu neravnotežu predstavljajući djela 25 mladih, revolucionarnih suvremenih umjetnica. Donosimo primjere njihovog rada.

1. Tracey Emin engleska je umjetnica čiji rad se često naziva “ispovjednim”. Jedan od njezinih najpoznatijih uradaka je ova instalacija sa šatorom, pod nazivom Svi s kojima sam ikada spavala. (Imena tih ljudi napisana su po unutrašnjosti šatora.) Ovo nije eufemizam za sve Eminine seksualne partnere: na primjer, na unutrašnjosti šatora nalazi se i ime njezine bake. Originalni šator izgorio je u požaru skladišta 2004. godine i Emin ga nikada nije rekonstruirala.

2. Fotografkinja Catherine Opie proslavila se portretima queer i transrodnih osoba iz Los Angelesa. “Ona je jedna od rijetkih umjetnica svoje generacije koje su konzistentno i briljantno pokazale širok opseg queer identiteta”, pisao je New York Times o njezinoj retrospektivi u Guggenheimu 2008. godine.

3. Ghada Amer, prema njezinim riječima, izbor da bude slikarica i izražava se putem apstraktne umjetnosti nije samo umjetnički izazov, već i zauzimanje teritorija koji je ženama kroz povijest uskraćen. “Zauzimam ovaj teritorij estetski i politički jer stvaram apstraktne slike, ali u ovu mušku profesiju integriram ženstveni svijet vezanja i šivanja”, rekla je u izjavi za Brooklyn Museum.

4. Jane i Louise Wilson su britanske sestre koje zajednički rade. Vole napuštene zgrade, a ovaj video prikazuje njihov rad u Orford Nessu, britanskom prostoru za vojne vježbe.

5. Janine Antoni spaja performans i skulpturu te voli stvarati na kreativnije načine od same upotrebe svojih ruku. Njezino najnovije djelo bio je autoportret u obliku čokoladne biste, koju je potom lizala kako bi postigla išaran efekt. Također je brisala pod vlastitom kosom.

6. Slike Cecily Brown su apstraktne i “figuralne”, u smislu da se ponekad u njima naziru ljudske figure.

7. Rad Julie Mehretu, podrijetlom iz Etiopije, često se naziva “arhitektonskim”, posebice zato što se njezine slike sastoje od slojeva i podsjećaju na nacrte. “Arhitektonski jezik nije samo metafora o prostoru, već o prostorima moći, o idejama moći”, izjavila je u intervjuu.

8. Švicarka Pipilotti Rist bavi se video projekcijom. Velik broj njezinih instalacija su snimke cvijeća zasićene svijetlim bojama. Dobiveni efekt je lijep, ali gotovo previše lijep, čak i dezorijentirajući, iako uvijek nekako utješan. Peter Schjedahl, kritičar za New Yorker, nazvao ju je “evanđelisticom sreće”.

9. Cao Fei, kineska multimedijalna umjetnica, stvara radove koji spajaju stari svijet s našom novom, hiperbrzom kulturom. Fotografija iz njezine serije o UN cosplayerima sve govori.

10. Lisa Yuskavage poznata je ponajviše po svojim ženskim aktovima izraženih oblina. Kao i Pipilotti Rist, Yuskavage voli izražajne boje. Njezin rad uključuje dosta voća koje simboliziraju plodnost.

11. Fotografije Justine Kurland koncentriraju se na teme bijega i idile, te je zbog toga prozvana romantičarkom. Proslavila se serijom fotografija ženskih aktova u američkom okolišu, pogotovo u ruralnim područjima zapadne Amerike. Kurland je podrijetlom iz Poljske, ali danas živi u New Yorku, kao i većina umjetnica na ovoj listi.

12. Kara Walker i njezine siluete prikazuju prenaglašenu okrutnost rasizma. Na prvi pogled, njezin rad je prekrasan, ali dodatnom analizom priče pokazuje se prava, mračna strana slika. “Odlučno doživljava rasizam kao stvarno stanje stvari, ali nudi različite prikaze te stvarnosti u prošlosti i sadašnjosti. Dihotomije crno-bijelo, snažno-slabo, plijen-lovac, za nju su nestabilne i promjenijive. Njezino stvaralaštvo je podrugljivo, posramljujuće, iznenađujuće mučno i bolno osobno, a koristi ga kako bi te dihotomije takve i ostale”, jednom je napisao New York Times.

13. Liza Lou radi s perlicama. Njezino najpoznatije djelo je Kuhinja, za koju joj je trebalo pet godina i zbog koje je dobila upalu tetiva. Također je i uzrujala svoje profesore. Na kraju joj je dodijeljena stipendija za rad, te je nastavila raditi s perlicama.

14. Wangechi Mutu najpoznatija je po svojim kolažima. Interpretira slike iz časopisa u djela koja istražuju tjelesna obilježja. “Moj rad je često terapija. Pomoću njega se nosim s problemima koje imam kao crnkinja”, izjavila je umjetnica, podrijetlom iz Kenije. “Vidim ga kao način da druge crnkinje riješe stigmatizaciju s kojom se susreću, da vide moje slike i osjete kako one same mogu biti iskrivljene u očima javnosti”.

15. Andrea Zittel je u jednom od svojih prvih projekata uposlila izlog brooklynskog dućana i kokoši. Zatim je gradila namještaj inspiriran skulpturom. Također je gradila i otoke. Njezin rad istražuje temeljne aspekte suvremenog urbanog i obiteljskog života u zapadnom svijetu.

16. Katarzyna Kozyra je poljska video umjetnica čiji rad je izazvao kontroverze u njezinoj domovini. Snimala je konje u trenutku smrti. Također je ulazila u muške javne kupelji prerušena kao muškarac i snimala što se u njima događa. Video Posvećenje proljeća rekonstruira poznati balet istog imena uz pomoć time-lapse fotografije i golih starih tijela.

17. Kate Gilmore koncentrira se na nered i uništenje. Pozivala je žene u savršeno čistu galeriju Pace kako bi bacale glinu posvuda, a njezini drugi video uradci uključuju rušenje zidova. U Love ’em, Leave ’em, čiji su rezultati prikazani u videu, nosila je vaze i lonce s bojom po stepenicama i puštala ih da se razbiju.

18. Argentinka Mika Rottenberg izlaže video instalacije u kojima žene neobičnog (ili upadljivog) izgleda obavljaju poslove koji preispituju prirodu rada i kapitalizma.

19. Yael Bartana je sa svojom video instalacijom And Europe Will Be Stunned bila senzacija na venecijanskom bijenalu prije par godina. Instalacija se sastojala od tri filma koji su pričali (izmišljenu) priču o ponovnom naseljavanju Židova u Poljsku. Podrijetlom Izraelka, Bartana se uglavnom bavi temama židovskog identiteta.

20. Sharon Hayes je veoma angažirana aktivistica, tako da je njezin rad često eksplicitno politički nastrojen i pruža komentar na queer politiku i politiku identiteta, te na načine kako slogani utječu na ljudsku potrebu za pripadnošću.

21. Tania Bruguera je kubanska umjetnica koja se bavi instalacijama i performansom. Zanima ju upotreba i priroda moći. Kubanska vlada zabranila je instalaciju Untitled Havana (2000.) akon samo jednog dana, zbog toga što im se činilo da (subverzivno) komentira političku situaciju u zemlji.

22. Natalie Djurberg je švedska video umjetnica. Voli raditi s glinom, a njezini radovi podsjećaju na bajke.

23. Teresa Margolles je Meksikanka koja radi instalacije i svojim radom progovara o nasilju meksičkog rata za drogu. U prikazanoj instalaciji zid s rupama od metaka pokazuje količinu nasilja u ratu. U jednoj drugoj instalaciji, oprala je pod izložbenog prostora vodom kojom se peru trupla u mrtvačnici.

24. Klara Liden svojim radom često reagira na arhitekturu. U slici iz videa Mit o napretku (Moonwalk), Liden izvodi moonwalk njujorškim ulicama po noći.

Izvor: Flavorwire / Prevela i prilagodila Vida Starčević


Povezano