Objavljeno

Predstavljen prvi mobilni pisoar za žene

Prvi industrijski proizveden ženski pisoar imena Lapee pridonosi smanjenju dugih redova za toalet s kojima su suočene uglavnom žene, a za glazbene festivale i slična okupljanja dizajnirala ga je mlada arhitektica Gina Périer, u suradnji s kolegom Alexanderom Egebjergom.

Prema njihovom istraživanju 90% redova za toalet čine žene, a ovaj pisoar dizajniran je tako da ga istovremeno mogu koristiti tri osobe te nudi 600% efikasnije rješenje od uobičajenih toaleta.

Sudjelujući u osmišljavanju instalacija za danski glazbeni Roskilde Festival, Périer je uočila da ne postoje ženski pisoari na festivalima, što je diskriminirajuće za žene na takvim i sličnim događanjima na otvorenom.

„Žene moraju stajati u redovima predugo, često propuštajući koncerte, ili se moraju izlagati (pogledima). Kao arhitekti, željeli smo pronaći odgovarajuće, ikonički dizajnirano rješenje“, kazala je Périer u intervjuu za Girls are awesome. Na pitanje što čini Lapee najpotrebnijim Périer odgovara: „Činjenica da je to ženska verzija proizvoda koji je godinama služio isključivo muškarcima, diljem svijeta“.


Pisoar u tlocrtu nalikuje brodskom propeleru, a osmišljen je tako da dizajnom i visinom omogući zaštićenost žena od pogleda, iako nema vrata. „Istovremeno ga mogu koristiti tri žene, što im omogućava komunikaciju bez narušavanja intime“, kaže Périer.

Lapee je od početka dizajniran u dijalogu s krajnjim korisnicama – ženama i djevojkama, u suradnji s nekoliko većih sjevernoeuropskih festivala, a omogućava jednostavan prijevoz, skladištenje i korištenje. Périer smatra da je primjenjiv na brojnim događanjima, od festivala na otvorenom do maratona, karnevala, barova na otvorenom, uličnih festivala hrane, vjenčanja, kampiranja, područja katastrofa, izbjegličkih kampova…

Djevojkama i ženama savjetuje da samouvjereno razvijaju i vjeruju u svoje ideje te ostaju snažne u dominantno muškoj poslovnoj industriji. Na pitanje postoje li neke  preporuke za korištenje Lapee pisoara Périer odgovara : „Moj najveći savjet je da slobodno popijete još jedno pivo!“. [M.G.]


Povezano