Objavljeno

Predstavljamo ilustratorice društvene igre “Strašne žene”

Pred kraj jeseni mnoge čitatelje i čitateljice zainteresirao je natječaj za ilustraciju društvene igre “Strašne žene”, trenutno u produkcijskoj fazi Vox Feminae tima a u sklopu aktivnosti koje se provode kroz Vox Feminae Platformu. U ovo prazničko vrijeme donosimo vam stoga pravu vizualnu poslasticu – rješenja koja su pristigla na natječaj i svojom kreativnošću oduševila naš tim.

Podsjećamo, na natječaj “Strašne žene” pristiglo je gotovo 60 prijava iz svih dijelova Hrvatske, različitih stilskih i tehničkih karakteristika. Nakon gotovo dvotjednog vijećanja za daljnju suradnju odabrano je osam umjetnica: Nataša Rašović, Ana Kovačić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Branka Hollingsworth, Ivana Štrukelj, Rina Barbarić i Sanja Stojković / Tifani Rubi. U nastavku teksta predstavljamo ilustratorice s kojima nastavljamo suradnju na produkciji društvene igre, uz radove koje su poslale na natječaj.

♥ Nadamo se da će ove izvrsne interpretacije strašnih žena svim umjetnicama, kreativkama i hendmejkericama poslužiti kao inspiracija i poticaj za sretnu, produktivnu i uspješnu nadolazeću godinu. Sve naj želi vam vaš Voxfeminae.net! ♥
♦ ♦ ♦
NATAŠA RAŠOVIĆ

Nataša Rašović u Zagrebu je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Već u srednjoj školi, pohađajući odjel slikarstva, ne pronalazi sebe u klasičnom slikarstvu, već joj se interes fokusira na strip. Tražeći svoj izričaj te nova iskustva 1990. odlazi u Nizozemsku gdje otkriva da se u odmakla od klasičnog stripa s narativnom pričom i zakoračila u svijet karikature. Povratkom u Zagreb razvija svoj stil u situacijskoj karikaturi. Od 1995. je članica Hrvatskog društva karikaturista, objavljuje u Potepuhu u kojem joj, uz karikature, izlazi i strip Teica i Leica. Uz situacijsku karikaturu crta i portretnu te od 2000. ima svoju stalnu rubriku u KviskoteciNatoteku.

{gallery}Natasa Rasovic{/gallery}

Kao i u svijetu i kod nas karikatura se ponajprije smatra muškom profesijom, no Nataša Rašović razbija predrasude i nastavlja niz naših žena karikaturistica od Kleme Švarc do Ljubice Heidler.

Izlaže praktički po cijelom svijetu na međunarodnim žiriranim izložbama (do sada 45 izložbi) te osvaja nagrade (sedam nagrada). Uz niz skupnih izložbi (17 izložbi) imala je i dvije samostalne izložbe karikatura. Festivalska, situacijska karikatura danas joj je osnovni način izražavanja.

Nataša Rašović na natječaj “Strašne žene” poslala je tri rada: Mariju Jurić Zagorku, Nadu Dimić i Nellie Bly.

ANA KOVAČIĆ

Ana Kovačić diplomirala je na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer vizualne komunikacije. Kao grafička dizajnerica, ilustratorica i dizajnerica interakcija radi od 2003. samostalno i u nekoliko studija. Projekti kojih se najradije sjeća uključuju ilustraciju i interaktivne sadržaje u centrima za posjetitelje Kopački rit, Ivanina kuća bajke u Ogulinu, Kuća za brodice na Brijunima i oblikovanje promotivnih materijala za The Garden Festival. Trenutno je pretežno fokusirana na ilustraciju u svim njenim oblicima.

{gallery}Ana Kovacic{/gallery}

Za ilustracije u sklopu natječaja Ana Kovačić odabrala je Virginiju Woolf, Veru Rubin i Yayoi Kusamu. Tijekom izrade ilustracija za natječaj prvo je radila same portrete a potom im dodavala ilustrativne elementi koji se referiraju na ono što ih je zaokupljalo, čime su se bavile i što su stvorile. Tako je Yayoi Kusama okružena svojom opsesijom točkama, Vera Rubin planetima i sazviježđima, a Virginia Woolf je smještena u vlastitu sobu.

ŽELJKA TKALČEC

Željka Tkalčec bavi se dizajnom i ilustracijom. 2014. magistrirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu a u slobodno vrijeme ide na koncerte, igra društvene igre i hekla.

{gallery}Zeljka Tkalcec{/gallery}

Strašne žene koje je poslala na natječaj izlaze iz okvira i prodorno uzvraćaju pogled. Temple Grandin je prikazana u svojem klasičnom cowgirl izdanju, a stil uzorka s košulje se nastavlja i na pozadini na kojima su prikazane i krave, kojima posvećuje dobar dio svog života. Yayoi Kusama kroz svoje šarene uzorke izbacuje svu težinu svojeg života, čime finalna ilustracija ne opterećuje teškim i tužnim. Yayoi nosi šarene perike i svojom pojavom mami osmijeh, nikako sažaljenje. Phulan Devi prikazana je kao mnogoruko božanstvo s cvijećem.

RINA BARBARIĆ

Rina Barbarić rođena je u Sloveniji a 2015. godine diplomirala je na Akademiji za Likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, smjer Grafički dizajn. Kroz fakultetsko školovanje sudjelovala je na mnogim projektima kao što su “Vurnikovi dani” (2014.), samostalne izložba “Spit it out!”(2014.), (Les is more) (2014.) i mnogi drugi.

{gallery}Rina Barbaric{/gallery}

2015. godine njezin diplomski rad dobio je priznanje za top pet studentskih radova na Bieanalu vizualnih umjetnosti Ljubljana. 2016. odrađuje tromjesečni internship za grafički dizajn u Londonu u “Aitor Throup Studiu”. Trenutno živi i odrađuje stručno osposobljavanje u zagrebačkom studiju “Kuna Zlatica”. Uz posao bavi se ilustracijom i izradom projekata na području ilustracije i dizajna.

Frida Kahlo, Phoolan Devi i Annie Jump Cannon strašne su žene koje je Rina Barbarić poslala na natječaj.

BRANKA HOLLINGSWORTH

Branka Hollingsworth 2000. godine diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer grafički dizajn, a 2006. na EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona na poslijediplomskom studiju ilustracije za djecu i mlade.

Još na faksu crta kako bih zaradila za džeparac. Tad su to bile crno bijele ilustracije za izradu pečata, a nakon fakulteta shvaća da bih voljela ilustracijom se baviti ozbiljnije pa počinje raditi za Smib, Jutarnji list (Nedjeljni zabavnik), National Geographic Junior, Klik… Danas je ilustratorica dječjih knjiga, slikovnica, dječjih časopisa i udžbenika u izdanjima ponajvećih hrvatskih malih i velikih nakladnika. Za Gradsko kazalište Žar ptica izrađuje plakate već duži niz godina.

{gallery}Branka Hollingsworth{/gallery}

Stripom se bavi od studentskih dana, a prvi komercijalni strip bio je za Večernji list u obliku pasice, pod nazivom “Ja šmizla”. Slijedi strip “Dado” koji već petnaest godina izlazi u časopisu Smib, a strip “Anjina snivanja”, koji je u časopisu Modra lasta izlazio dvije sezone, 2013. godine je uobličen u strip album “Anja”; u izdanju Mentora.

U međuvremenu, njen rad je uvršten u antologiju “Ženski strip na Balkanu”; među 23 strip autorice koje djeluju u regiji. Branka Hollingsworth na natječaj je poslala svoje vizije George Sand, Kate Bornstein i Stephanie Kwolek.

SANJA STOJKOVIĆ / TIFANI RUBI

Sanja Stojković rođena je u Beogradu, a završila je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2012. godine, smjer grafika. Nakon diplome seli u Berlin gdje više od godinu dana aktivno sudjeluje u umjetničkoj sceni i brojnim izložbama, street artu i projektima. Zadnjih nekoliko godina bavi se sitotiskom i ilustracijom. Živi u Zagrebu. Sudjelovala u brojnim domaćim i međunarodnim izložbama te u nekoliko samostalnih.

{gallery}Sanja Stojkovic{/gallery}

Područja djelovanja uključuju ilustraciju, sitotisak, primijenjenu grafika, murale/street art, slikarstvo, dizajn tekstila. Sanja Stojković na natječaj je poslala svoje vizije Yayoi Kusame, Annie Jump Cannon te Vere Chytilove.

TEA ŠOKAC

Tea Šokac završila je diplomski studij na Grafičkom fakultetu u Zagrebu te je jedan semestar provela na Akademiji umjetnosti u Tallinnu, Estoniji. Trenutno živi u Zagrebu i u procesu je otvaranja vlastitog dizajn studija s partnerom iz Barcelone.

{gallery}Tea Sokac{/gallery}

Ideja iza ilustracije bila je ta da se žene prikažu u kontekstu i duhu onoga što je obilježilo njih i njihove živote. Stavljene su u okvir koji prikazuje srž njihovih postignuća i što one predstavljaju. Ilustracije su napravljene digitalno s tajanstvenim prizvukom i teksturama. Na natječaj je poslala Annie Jump Cannon, Amalie Emmy Noether i George Sand.

IVANA ŠTRUKELJ

Ivana Štrukelj je diplomirana novinarka i profesionalni copywriter koja se u slobodno vrijeme bavi ilustracijom te živi i radi u Zagrebu. Mrzi kad joj je dosadno, pa kad ne smišlja slogane i ne snima reklame, stvara zabavne likove koji obično razveseljavaju ljude i žive poprilično kul živote, barem u njenoj glavi. Osim što se iz dana u dan trudi biti kreativnom bez da prolupa, dosta energije troši i na svoju muzu u obličju francuske buldogice koja se odaziva na ime Doti, gledanje crtića i filmova, čitanje gomile knjiga i stripova, putovanja po svijetu te ekskurzije do obližnjih joj bazena.

{gallery}Ivana Strukelj{/gallery}

Činjenica da je natječaj raspisan za društvenu igru ponukala je Ivanu da napravi ilustracije koje su izrazito jednostavne, upečatljive i svedene na gotovo simboličan prikaz onoga po čemu je svaka od strašnih žena poznata. Pridjev “strašne” poslužio je tu kao dodatna podloga za koncept, pa svaka od žena ima osobnost naglašenu na pomalo čudovišan način, bilo da je zbilja prikazana kao zelenooko čudovište ispod kreveta (koji joj je ujedno i jedan od najpoznatijih izložaka) poput Tracey Emin, ili nepokolebljivi lovac na duh vremena poput Nan Goldin. Osim njih, natječaju je priložila Mariju Jurić Zagorku te Fridu Kahlo.


Povezano