Objavljeno

Potraga za olupinama Amelie Earhart

S više od 2 milijuna dolara na raspolaganju, započela je ekspedicija na Havajima koja bi trebala otkriti jedan od najvećih misterija Amerike: Što se točno dogodilo poznatoj avijatičarki Ameliji Earhart kad je nestala u letu iznad Tihog oceana prije 75 godina?

Skupina znanstvenika, povjesničara i istraživača krenula je krajem lipnja do udaljenog Pacifičkog otoka Kiribati u nadi pronalaska olupine aviona u obližnjim vodama. Teorija istraživanja smatra da su Earhart i njezin navigator Fred Noonan sletjeli na greben pored Kiribatija, gdje su kratko vrijeme preživljavaali. Ranije ekspedicije pronašle su artefakte koji su mogli pripadati Earhartovoj i Noonanu, a stručnjaci tvrde kako slika obale otoka iz 1937. prikazuje mutnu sliku trupa aviona.

Grupa koja vodi potragu, Internacionalna grupa za povijesnu zrakoplovnu obnovu, na čelu s osnivačem Ricom Gillespieom, skupila je dovoljno sredstava za dugotrajno istraživanje kroz individualne i korporativne donatore uključujući i Discovery koji planira dokumentirati put i emitirati film na kabelskoj televiziji u kolovozu.

„Ukoliko ekspedicija uspije, može biti dodatak Earhartovoj ostavštini i riješiti misterij koji je privukao pozornost cijele nacije još od njenog nestanka“, tvrdi Patricia Webb, umirovljena pukovnica Zračne sile koja je sudjelovala u skupljanju sredstava za put.

„Earhart je američka ikona posebice za mlade žene i fascinacija njenom pričom tjera nas da riješimo misteriju. Inspiracija je bitna, a mi zaista želimo znati što joj se dogodilo“, kaže Gillespie. Sam put trebao bi trajati oko 26 dana. [I.C.]

UPDATE: Ključni nalazi istraživanja od 1997. do 2017. nalaze se ovdje, a dodatne informacije strukturirane su na Ameliapediji.


Povezano