Objavljeno

Popust na rodni jaz u plaćama

Prema podacima koje je objavio The Fawcett Society, žene su u ovoj godini zarađivale 14.2% manje od svojih muških kolega, što se može pretvoriti u 52 radna dana, odnosno znači da žene rade besplatno od 9. studenog.

Kako bi skrenule pažnju na tu neravnopravnost, dvije marketinške stručnjakinje, Sali Horsey i Zoe Nash, pokrenule su inovativnu inicijativu. Karticu za popust ekvivalentan razlici u plaći koju muškarci i žene primaju tijekom godine. The womens discount card nudi popuste na hranu, javni prijevoz, te kina i kazališta, slično poput studentskog ili umirovljeničkog popusta.

Ne, ovu karticu ne možete nabaviti, Horsey i Nash stvorile su ju u šali, kako bi na taj način progovorile o ozbiljnoj temi i pokazale koliko je apsurdno da u 2015. godini muškarci i dalje zarađuju više od žena radeći isti posao.

„Željele smo naglasiti koliko je rodni jaz u plaćama smiješan i privući pozornost na ovo pitanje na zabavan način“, rekla je Zoe Nash za Mashable„Ideja je bila naglasiti kako žene ne dobivaju nikakav popust usprkos tome što zarađuju manje. Niti bi trebale! Ono što nam zaista treba je jednakost u plaćama.“

Kako je Nash izjavila, primile su mnoge pozitivne reakcije, kao i mnoge negativne u kojima se tvrdilo kako rodni jaz u plaćama ne postoji. No upravo je to bio plan. Pokrenuti razgovor o ovom važnom pitanju kako bi se pokrenuli koraci za njegovo konačno rješavanje.


Povezano