Objavljeno

‘Obiteljaši’ i crkva u Rumunjskoj prijete reproduktivnim pravima žena

U Rumunjskoj se u veljači prosvjedovalo protiv korupcije, mjesec dana kasnije ponovno se marširalo, a ovaj put ulice su zauzeli predstavnici Crkve i članovi Koalicije za obitelj, zahtijevajući restrikcije prava žena na pobačaj.

Irina Ilisei, suosnivačica internetske stranice Feminism Romania i aktivističke skupine FRONT, navodi kako to nije prvi put da se pro-life prosvjednici okupljaju, međutim ranije su privlačili nekoliko stotina podržavatelja, sada ih je bilo nekoliko tisuća, i to ne samo u Bukurešu nego diljem zemlje.

Lideri pravoslavne i neo-protestantske crkve i podržavatelji Koalicije za obitelj uzvikivali su ‘život’ marširajući pored pro-choice grafita ispisanih na ulicama grada, dok su feminističke aktivistkinje u samom središtu marša uzdignule natpise „ovako se gazi prava žena“, i tako poručile da neće mirno promatrati oduzimanje svojih ljudskih prava.

„Kad su prosvjedi bili mali, običavali smo ih pustiti na miru. Nismo htjele njihove zahtjeve učiniti vidljivijima. Ali ovaj put, skupina feministkinja iz Bukurešta odlučila se suprotstaviti pokretu protiv pobačaja. Bilo je zgodno vidjeti pro-choice i pro-LGBT poruke na zidovima i na ulicama kojima je prolazio marš.“, kaže Ilisei.

Pobačaj je u Rumunjskoj legalan od pada Ceausescua, a pod njegovom je vladavinom zbog ilegalnog pobačaja umrlo oko 10,000 žena. Za post-komunističku Rumunjsku, legalizacija pobačaja bila je korak naprijed, odmak od diktature, međutim iako je i dan danas pobačaj legalan, pristup postupku je kompleksan. Prekid trudnoće moguć je tijekom prvih 12 tjedana, a u nekim privatnim klinikama prvih 10 tjedana, no liječnici mogu odbiti napraviti pobačaj zbog čega mnoge žene ne mogu ostvariti svoje pravo.

Foto: Feminism Romania

„Ženama može biti jako teško pronaći mjesto gdje mogu napraviti pobačaj, a u ruralnim krajevima je još teže.“, kaže Ilisei. „Liječnici kažu da je njihovo pravo odbiti. Ali to nije dovoljno dobar odgovor. Bolnica mora osigurati da netko pruži ove zdravstvene usluge.“

U kontekstu otežanog pristupa pobačaju u situaciji kada je legalan, recentni pozivi da se ovo pravo još više ograniči zabrinjavaju borkinje za prava žena, jednako kao i velik utjecaj koji u zemlji imaju Pravoslavna crkva i Koalicija za obitelj.

Koalicija za obitelj je prošle godine osigurala 3 milijuna potpisa kako bi se istospolne brakove trajno zabranilo putem Ustava, nakon čega su veće političke stranke pristale razmotriti promjenu. Istovremeno, crkva je proglasila rat seksualnoj edukaciji, koja je ključna za reproduktivno zdravlje žena, njihovu ravnopravnost te reduciranje broja neželjenih trudnoća. Zbog crkvenog utjecaja postalo je vrlo teško muškarce i žene informirati o opcijama koje imaju na raspolaganju kada govorimo o spolnom zdravlju i reproduktivnim prvima. Seksualna edukacije je stoga vrlo rijetka, no crkvene organzacije poput Pro Vite imaju pristup školama u kojima mladima govore protiv pobačaja.

Religija je vrlo važna u rumunjskom društvu, kaže Ilisei. „Gotovo 90% Rumunja se izjašnjava pravoslancima i Crkva ima veliku moć. Ako svojoj pastvi kažu da će seksualna edukacija iskvariti njihovu djecu, roditelji neće dati dozvolu za takvu edukaciju. Međutim svi znamo da su edukacija i kontracepcija ključne za poboljšanje prava žena. Slažem se da moramo maksimalno smanjiti broj prekida trudnoće, ali to ne možemo učiniti bez seksualne edukacije.“

Pojasnila je kako je feministički pokret u Rumunjskoj malen, no glasan. „Dugo smo mislile da je pravo na pobačaj neše temeljno pravo, da smo tu bitku dobile. Sada uviđamo da borba za reproduktivna prava žena još nije gotova.“ [Ž.V.] NewStatesman


Povezano