Objavljeno

Patti Smith o pisanju poezije

Pjesnikinja Patti Smith otkrila je za Dazed što misli o pisanju poezije, a krilaticu kojom se vodi, preporučila bi svima, ‘čitajte sve što možete’.

Drugima nikad ne bi govorila što da čitaju, ali navodi svoje favorite, Rilkea, Rimbauda, Whitmana, Ginsberga, Plath i Wordswortha, te kao veliki utjecaj navodi i T.S. Eliota. Smatra da treba učiti od ovakvih velikana prije upuštanja u stvaranje vlastite poezije.

Najvažniji savjet pjesnicima/kinjama jest da sebe stave na prvo mjesto i da žive što je moguće ispunjeniji život. Prisjeća se kako joj se u mladosti činilo da je propustila mnoga iskustva jer je previše vremena provela radeći. Čak i kad bi otišla na neku zabavu dogodilo bi se nešto što bi ju potaklo da razmišlja o novoj pjesmi, upoznala bi nekoga tko bi inspirirao lik za priču, pa bi se tako umjesto opuštajućeg druženja izgubila u vlastitoj glavi.

Kaže stoga da je stvaranje poezije iako dragocjen teret ipak teret, ali unatoč tome, rad je za nju najvažnija stvar na svijetu.

Ističe da se ponekad osjeća kao da je pred zidom, kada izađe pred publiku s kojom pokušava ostvariti izravnu komunikaciju, međutim ono što ju dočeka je tehnologija i s njome ustvari komunicira, a ono što govori se duplicira. Naš prirodni način komuniciranja potpuno se izmijenio, a iako to možda jest budućnost, ne osjeća se dijelom te budućnosti, koju ne voli kritizirati, ali ipak strahuje od cjelokupne promjene svijeta koji poznaje.

Poeziju smatra jednom od najtežih umjetnosti, a sam čin pisanja često mučenjem, međutim u njoj ne postoje pravila, a jezik poezije je uzvišen i čist.


Povezano