Objavljeno

Osvetnica u burki: nova heroina Pakistana

Wonder Woman i Supergirl dobile su novu suradnicu: preko dana ona je skromna seoska učiteljica, a kada padne noć bori se za pravo na obrazovanje svojih učenica i protiv zlikovaca koji žele zatvoriti njezinu školu.

Ona je Jiya, osvetnica u burki, koja se u novoj pakistanskoj crtanoj seriji Burka Avenger bori knjigama i olovkama uz pomoć specijalne (izmišljene) borilačke vještine Takht Kabbadi, kojom dokazuje da je pero snažnije od mača.

“Godine 2010. čitao sam dosta o zatvaranju škola za djevojčice od strane ekstremista. Život u Pakistanu znači svakodnevno suočavanje s takvim problemima. Kada se bavite umjetnošću, bilo glazbom ili crtanim serijama, želite da ona prenosi društvene poruke. Mislim da je moja dužnost pokušati donijeti pozitivnu promjenu”, rekao je tvorac serije, pakistanska pop zvijezda Aaron Haroon Rashid.

“Jiya ne nosi burku zbog toga što je potlačena. Njezin je izbor nositi burku kako bi sakrila svoj identitet, kao što drugi superheroji nose kostime. Kao Batman ili Catwoman”, kaže Haroon. “Noseći burku ona pokazuje da je Muslimanka i superheroina te da predstavlja sve dobre strane Islama i prave islamske vrednote – jednakost, prava žena, obrazovanje i mir – radije nego iskrivljenu i radikaliziranu sliku Islama.”

“Kada su talibani nastrijelili Malalu prošle godine, već smo imali gotovih sedam epizoda. Čitav kreativni tim bio je šokiran kako život oponaša umjetnost. Puno ljudi je smatralo da se serija trebala početi prikazivati tada, ali nisam želio profitirati od takve tragedije”, izjavio je Haroon.

Prva epizoda serije Burka Avenger prikazana je 28. srpnja, i dostupna je na YouTubeu s engleskim titlovima. Osim bitke za obrazovanje djevojčica, svaka od trinaest epizoda bavi se drugim problemom u Pakistanu, kao što su diskriminacija, dječja radna snaga, sektaško nasilje, redukcije električne energije i zaštita okoliša. CNN/Channel News Asia


Povezano