Objavljeno

Ono kad feministkinje obrade božićnu pjesmu po svom guštu i još ponešto

Sestrinski i glazbeni duo Doubleclicks, koji čine Angela i Aubrey Webber, skladao je božićne pjesme koje su istodobno „zajedljive, geeky i slatke“. U njihovim tekstovima nema Djeda Božićnjaka, dimnjaka, saonica ni zvončića, ali svoje mjesto nalazi čarobno oružje koje će do Božićnog jutra osloboditi svijet od seksista i slut-shamera.

The ability to make sexist assholes disappear
Is all I want for Christmas, it’s all I want this year
I’m done with catcalls and with shaming
They’ve had their chance to learn, but the patriarchy’s bullshit
And I want to watch it burn
Oh, do I seem too mad to you? God, I wonder why.

Doubleclicks su pjesmu skladale za  holidaybullshit.com, blagdanski special internetske stranice i istoimene društvene igre  Cards Against Humanity. Ova pjesma svakako je nešto što želite pustiti kada vas tijekom blagdana posjete seksistički raspoloženi članovi obitelji ili prijatelji.

No, satirom se ove godine nisu proslavile samo Doubleclicks. U listopadu je Elizabeth Simins pokrenula sajt Womansplainer, ironizirajući mansplaining. Za 20, 50 ili 100 dolara Simins odgovora muškarcima na pitanja o feminizmu: od ‘jesu li sve feministkinje lezbijke?’ do ‘zašto pričamo o feminizmu, a ne humanizmu?’.

Zatim tu je i bell hooks hotline, broj koji su žene dijelile napadnim udvaračima, a pozivom na koji se automatski aktivira citat bell hooks. 

U 2014. je pokrenuta i kampanja #FeministHackerBarbie koja je prozvala Mattelovu seksističku knjigu u kojoj je Barbie programerka, no za ‘pravo’ programiranje ona ipak treba mušku pomoć.

Brojne pratitelje stekao je i @LegoAcademics koji fotografijama Legovih znanstvenica duhovito prikazuje drugu stranu akademske djelatnosti. Identities.Mic


Povezano