Objavljeno

female:pressure – za žene u glazbi

Female:pressure je internacionalna online baza podataka namijenjena DJ-icama, glazbenicama, kompozitoricama, producenticama, vizualnim umjetnicama, novinarkama i istraživačicama koje djeluju u područjima elektroničke glazbe i digitalnih umjetnosti.

Platformu je 1998. godine u Beču pokrenula Electric Indigo, pravim imenom Susanne Kirchmayr, muzička producentica, DJ-ica i feministkinja. Online baza podataka ujedno je i mjesto na kojem se promovira uzajamna podrška i komunikacija, a danas okuplja preko 1400 umjetnica iz 65 zemalja.

U rezultatima ankete provedene s ciljem ukazivanja na nejednake mogućnosti i (ne)vidljivost umjetnica na elektronskoj glazbenoj sceni, primjećuje se ogromna podzastupljenost umjetnica na festivalima, u ugovorima s izdavačkim kućama i na koncertima. Žene su zastupljene sa samo 10%. No, iako se i same autorice stranice ograđuju od točnosti rezultata s izjavom da je riječ o “pregledu, ne znanstvenom istraživanju” brojka od 10% navodi na razmišljanje.

U cilju promoviranja umjetnica female:pressure je ovaj mjesec otvorio i tumblr stranicu inspiriranu riječima iz intervjua s Björk objavljenom na poznatom portalu posvećenom glazbi, Pitchfork-u. Björk se u tom intervjuu osvrnula na nedostatak fotografske dokumentacije žena u studiju. Female:pressure na svom tumblr profilu nudi vizualni katalog producentica, DJ-ica i performerica snimljenih za vrijeme rada. Femalepressure/Feministing


Povezano