Objavljeno

Instagram – Mjesto na kojem glazbenice same odlučuju kako će biti prikazane

St. Vincent

Danas, u doba sve šire upotrebe Instagrama, predodžba o ženskim glazbenim ikonama mijenja se na kompleksan i često proturječan način.  

Instagram je gotovo jedino mjesto na internetu na kojem se glazbenice mogu predstaviti onako kako to žele one, a ne njihovi PR stručnjaci. On je također odlično mjesto za stvaranje “mita o samome sebi”, odnosno mjesto koje spaja osobnost, umjetničke ideje te samoreprezentaciju.

Molly Beauchemin s portala Pitchfork posebno izdvaja Instagram profile triju rock glazbenica: Annie Clark, poznatije pod umjetničkim imenom St. Vincent, Carrie Brownstein iz grupe Sleater-Kinney te Kim Gordon iz grupe Sonic Youth. Profili ovih glazbenica se, tvrdi Beauchemin, odudaraju od tradicionalnih prikaza žena u medijima.

Dok mediji žene iz glazbene i modne industrije uporno nastoje prikazati kao glamurozne, Instagram, s obzirom na svoj dokumentaristički karakter, najčešće izmiče ovoj diskriminatornoj praksi i postaje mjesto na kojem žene same odlučuju kako će biti prikazane. 

Carrie Brownstein

Glazbenica St. Vincent se, primjerice, rijetko kada se pojavljuje na svojim slikama; njezini su postovi najčešće duhovite fotografije predmeta, natpisa ili plakata. Razigran i pomalo neozbiljan, Anniein je Instagram profil odličan pandan ozbiljnim umjetničkim fotografijama na koje nailazimo u medijima.

Carrie Brownstein je, za razliku od ‘otkačenog’ imidža kakav je prati u mainstream medijima, na Instagramu prikazana na vrlo konvencionalan način.

Kim Gordon pak ima najpromišljeniji odabir slika; najčešće su to slike iz časopisa ili one koje su već objavili drugi ljudi.

Možda nemamo jasan odgovor na pitanje prikazuje li Instagram ‘točnije’ suvremene ženske ikone, no činjenica jest da se javna percepcija o ženama u rock glazbi rijetko podudara s njihovom samoreprezentacijom na internetu.

Kim Gordon

 

Povezano