Objavljeno

Novi ‘tampon’ mogao bi zaštiti žene od HIV-a

Unatoč tome što žene čine polovicu populacije zaražene HIV-om, dostupne mogućnosti zaštitite malobrojne su i neprikladne za korištenje. Međutim, tim bioinženjera sa Sveučilišta u Washingtonu rješenje vidi u novom razgradivom ‘tamponu’.

Ovaj novi oblik zaštite tek čeka klinička testiranja, a ‘tampon’ bi razgradnjom tijelu dostavio lijek za prevenciju HIV-a samo par minuta prije spolnog odnosa.

Preliminarna studija objavljena u Antimicrobial Agents and Chemotherapy objašnjava princip djelovanja. Cameron Ball, glavni autor članka smatra kako je problem dostupnih proizvoda njihova neprimjenjivost, pa Bell želi proizvod koji će žene htjeti koristiti.

Istraživači su kombinirali svilenkasta električki opredena vlakna s maravirokom, lijekom koji se koristi u liječenju HIV infekcija, a par minuta nakon umetanja, vlakna ‘tampona’ pretvaraju se u gel i otpuštaju veliku dozu lijeka u tijelo.

Dosada su za sprječavanje HIV infekciju u osoba s visokim rizikom zaraze korištene tablete, no istraživanja su pokazala kako lokalno primijenjeni mikrobicidi- gelovi, kreme ili filmovi koji se umeću u vaginu ili rektum prije spolnog odnosa mogu pomoći u sprječavanju HIV infekcija, ali pokazalo se da niti oni nisu savršeni.

Ovaj proizvod ženama bi trebao biti pogodniji za korištenje i mogao bi se koristiti i u sprječavanju drugih spolno prenosivih bolesti ali kao i oblik kontracepcije.

Ipak, proći će još godine prije nego što žene budu u mogućnosti kupiti ovaj proizvod. Potrebno je provesti petogodišnju kliničku studiju, a trebalo bi proći još pet godina prije nego što postanu dostupni na policama lokalnih trgovina. HuffingtonPost


Povezano