Objavljeno

Nova studija o rodnim razlikama u alkoholizmu

Američka organizacija Anonimni alkoholičari (AA) rehabilitaciji od ovisnosti kod muškaraca i žena pristupa na različite načine, s različitom učinkovitošću, pokazala je nova studija.

John Kelly, psihijatar u bolnici Massachusetts General, u suradnji s Bettinom Hoeppner tijekom 15 mjeseci prikupio je podatke od više od 1,726 članova Anonimnih alkoholičara o njihovim društvenim grupama, navikama pijenja i o tome koliko su sigurni u to da mogu ostati trijezni, prenose Scientific American i Jezebel.

Kelly i Hoeppner doznali su kako se alkoholičari uglavnom vrate alkoholu kada su u društvu u kojem se pije. Također, Anonimni alkoholičari im pomažu da ostanu trijezni potičući ih da se češće druže s prijateljima koji ne piju te ih uče kako se nositi sa situacijama u kojima su okruženi prijateljima koji konzumiraju alkohol.

S druge strane, alkoholičarke češće piju ako su loše raspoložene, ali Anonimni alkoholičari ne poduzimaju mnogo toga kako bi im pomogli kontrolirati takve emocionalno motivirane žudnje. Čak trećinu Anonimnih alkoholičara čine žene; prema tome, bila bi dobra ideja bolje proučiti rodne razlike u ovisnosti o alkoholu i prilagoditi program odvikavanja alkoholičarkama, smatra Kelly.

Rezultati Kellyjeve i Hoeppnerine studije potvrđuju zaključke Gabrielle Glaser, koja je nedavno prezentirala argument kako je pristup alkoholizmu od strane Anonimnih alkoholičara možda dobro funkcionirao za muškarce 1935. godine kada je udruga osnovana, ali 2013. alkoholičarkama ne nudi mnogo toga. [V.S.]


Povezano