Objavljeno

#NotBuyingIt: Aplikacija protiv seksističkih reklama

Feministička grupa The Representation Project, najpoznatija po dokumentarcu Miss Representation, lansirala je mobilnu aplikaciju #NotBuyingIt, kao alat za borbu protiv seksizma.

Konkretnije, protiv seksističkih reklama. Naime, aplikacija se nadovezuje na Twitter kampanju gdje su korisnice/i pod hashtagom #NotBuyingIt tweetali primjere reklama za koje smatraju da su seksističke, te time pozivali na bojkot marki koji se njima reklamiraju.

Aplikacija omogućuje dijeljenje nepodobnih reklama na feedu nalik onom Instagrama ili Twittera. Tu je i dio “Campaignes”, gdje su kampanje čija su meta pojedine marke, mapa koja omogućuje pregledavanje slika u okolici, te dio “Victories” koji nudi pregled marki koje su odgovorile na kampanju.

Posljednji u potonjoj kategoriji je GoDaddy, internet domena, za kojeg projekt tvrdi da je promijenio seksistički prizvuk svojih reklama, doduše tek nakon dvije godine #NotBuyingIt kampanje.  CEO GoDaddy-a Blake Irving je za New York Times rekao kako shvaćaju da su njihove reklame bile “na rubu prihvatljivog”, te će nove biti “pamtljivije i urnebesne”, poput one s Jean-Claude Van Dammeom.

Aplikacija zasad skuplja pozitivne kritike. Dok su neki korisnici potpuno zadovoljni i samim time što ova aplikacije postoji, drugi se nadaju da će se proširiti i ukazivanjem na pozitivne primjere reklama. TheIndependent


Povezano