Objavljeno

Najveći britanski izdavači ukidaju rodne razlike u marketingu dječjih knjiga

Zasebni odjeli dječjih knjiga namijenjenih djevojčicama, odnosno dječacima, uskoro bi mogli postati prošlost ako je suditi prema odjecima i posljedicama kampanje koja se trenutno provodi u Velikoj Britaniji i koja je u kratkom roku polučila zavidan uspjeh, piše The Guardian.

Kampanja Let Books Be Books pokrenuta je kako bi potaknula britanske izdavače i knjižare da prestanu prodavati knjige koje promoviraju rodne stereotipe, a radi se o najnovijem projektu kampanje Let Toys Be Toys koja se protivi rodnoj obojenosti dječjih igračaka.

Kampanju su podržali vodeći britanski izdavači dječjih knjiga, Waterstonesa, Parragona i Usbornea, poznati autori dječje književnosti, poput Carol Ann Duffy, Philip Pullman i Malorie Blackman, a putem online peticije sakupljeno je više od 4,000 potpisa.

Cilj nije, kako ističe kampanja, zabraniti knjige, već omogućiti knjigama da govore same za sebe, bez oznaka koje će upućivati na to kome su namijenjene.

Kampanja kritizira izdavače koji naslove poput Ilustriranih klasika za dječake, opisuju kao „kolekciju priča o akciji, pustolovini i hrabrosti“, a Ilustrirane priče za djevojčice kao „posve nove priče o sirenama, vilama, princezama i lutkama“.

Iako oduševljeni odazivom i potporom javnosti i izdavača, Megan Perryman iz Let Books Be Books ističe da će se kampanja nastaviti sve dok ne dođu do onih izdavača, poput Buster Booksa i WHSmitha koji ustraju na prodaji rodno obilježenih knjiga.

Vlasnik nakladničke kuće Buster Books, Michael O’Mara, izjavio je da namjerava nastaviti s praksom objavljivanja knjiga za dječake, u kojima se može otkriti “stvari kao što su kako napraviti luk i strijelu ili kako se baviti nekim sportom, a stvari o stilu i tome kako izgledati cool u ženskim knjigama”. Bez obzira na to, rekao je, “nikad ne bismo objavili knjigu koja bi ponižavala jedan ili drugi rod.”

Upravo se na takve izdavače osvrnula i Katy Guest, urednica književnosti u Independent on Sunday, koja smatra da je govoriti dječacima da ih moraju zanimati fizičke aktivnosti i skakutanje po šumi, a djevojčicama da trebaju brinuti samo o tome kako izgledaju “ponižavajuće i za jedne i za druge”.

Odvajanje igračaka, pa tako i knjiga, po spolovima, marketinška je strategija kojom se roditelje tjera da dva puta kupuju istu stvar. Konačno, ističe Guest, junaci najprodavanijih knjiga u zadnjih nekoliko godina ne odlikuju se stereotipima koji se promoviraju u dječjim knjigama.

Poručuje stoga, kako će, kao i ostatak književnog tima The Independenta, nadalje ignorirati svaku knjigu marketinški usmjerenu samo na djevojčice ili samo na dječake, jer „sljedeći Harry Potter ili Katniss Everdeen neće stići u blještavo ružičastim koricama“. [D.K.]


Povezano