Objavljeno

Mustang – 5 djevojčica protiv patrijarhata

U usporedbi s filmom Virgin Suicide Sofie Coppole, Mustang ima vlastitu boju melankolije, a za razliku od sestara Bennet u filmu Pride and Prejudice, prisilna udaja ovdje nije nužna iz financijskih razloga, već iz moralnih.

Turski film Mustang redateljice Deniz Gamze Ergüven opisuje život pet sestara koje jedno ljeto otkrivaju što znači biti ženom – gdje su granice ženske slobode i koliko život žene koja ne poštuje društvene konvencije može biti težak.

Oda ženskoj slobodi spram konzervativnog (dvostrukog) morala započinje nedužnom igrom ovih pet djevojčica i nekoliko dječaka na plaži zadnjeg dana škole. No, od nedužne igre dolazi do eksplozije seksualnosti, a iz susjedstva ‘procuri’ vijest da su se djevojčice trljale o vratove dječaka. (Ne)svjesne posljedica svoje igre djevojčice protestiraju kod susjede koja je informaciju svima prenijela. Ipak, društveni je pritisak jači od istine. Baka staje na stranu susjede, sa željom da zaštiti djevojčice, ali s već s razrađenom strategijom rješavanja problema.

Vulgarno obilježene etiketom kurve koju im nadjeva (zabrinuta) baka, ne propitujući konvencije kojima je sama (bila) izložena, djevojčice se moraju podvrgnuti testu nevinosti i ostati zaključane u kući čitavo ljeto, s podignutom željeznom ogradom i iskopčanim telefonom, bez računala i časopisa.

 

Rodne uloge posebno su teške za djecu koja tek počinju zamjećivati kako se ponašaju muškarci, a kako žene i (ne)prihvaćaju nametnute im sudbinske utege. Tako junakinja filma, Lale, uočava kako žene pristojno jedu u tišini i gledaju sapunice, dok se muškarci glasno druže za stolom uz gledanje i komentiranje nogometne utakmice. Bojažljivo, Lale će strica zamoliti može li ići na utakmicu četvrtfinala Superlige na što joj on odgovori kako nije primjereno da ona sama bude među tolikim muškarcima. Onda se događa nešto posve nadrealno.

Zbog nasilja na utakmici, navijanje je u sljedećoj utakmici dopušteno jedino ženama “jer žene znaju kako se bodre muškarci”. I zaista, jedini navijači, odnosno navijačice na utakmici su žene. Djevojčice pribjegavaju (ženskom) lukavstvu kao legitimnom sredstvu rodnog otpora  i bježe kroz prozor, stopom dolaze do stadiona i doživljavaju vrhunac svojih mladih života.

Kako se utakmica prikazuje u vrijeme ručka za kojim muškarci gledaju i komentiraju utakmicu, žene koje u toplini svoga doma pripremaju taj isti ručak ugledaju na televiziji pet mladih ‘bjegunica’ i radi njihove zaštite i same pribjegnu lukavstvu te iskopčaju struju u cijelom mjestu kako ih nitko ne bi mogao vidjeti. 

No, nakon povratka kući, situacija postaje mnogo složenija. Izlaz iz situacije rješava se limunadom, baš kao u vicu – kad vam život ponudi limune, vi napravite limunadu. Kroz uši i oči naratorice Lale, najmlađe od sestara, saznajemo kako je njihova želja za nesputanošću (pre)brzo kažnjena posjetima ćudorednih susjeda koje im kao izlaz iz nepoćudne situacije nude svoje sinove za ženidbu.

Njihova kuća pretvorena je u tvornicu supruga, a čitava ceremonija ponude i potražnje događa se prilikom posluživanja čaja, vještine koju svaka žena treba naučiti. Žene su te koje dogovaraju ceremoniju, a muškarci čitavu stvar završavaju.

Kontrola ženskih tijela i seksualnosti dovedena je do granica ludila. U noći zajedničkog vjenčanja dvije najstarije sestre, Sonay i Selme, suočeni/e smo s dvije situacije. Selmina udaja je priča sa sretnim krajem jer najstariju sestru udaju za mladića kojeg voli, dok mlađu sestru udaju za mladića kojeg naročito ne simpatizira.

Kako bi mogla izvršiti bračnu dužnost, Selma dobro počisti sve čaše na stolu, a onda se dogodi najgora moguća stvar. Odnosno – ne dogodi se. Kako Osmanovu obitelj pred vratima nije dočekala krvava plahta, odlaze na hitni ginekološki pregled prilikom kojeg njegov otac za pojasom nosi pištolj (da o(d)brani čast obitelji).

Svjesni opasnosti i ozbiljnosti situacije u kojoj se mlada žena nalazi, ginekolog predlaže da prešute da Selma nije bila djevica. Umorna od nasilja s kojim je suočena, Selma u bijeloj vjenčanici ispružena na ginekološkom hladnom metalnom stolu jedva izusti: “Spavala sam sa svima živima”. Ginekolog ustukne i pregledom ustvrdi da ima netaknuti himen. Pita je zašto je to rekla, a ona mu odgovara kako je kasno i kako je umorna i da joj ionako nitko ne vjeruje da je djevica i da bi voljela da je svi puste na miru.

Situacija u kojoj je prisiljena udati se, imati seksualne odnose, prijeti joj se hladnim oružjem i pritom nema nikakvu psihološku podršku potvrđuje obrasce obiteljskog i seksualnog nasilja u kojem se ženu ne gleda kao subjekt nego objekt.

 

Ovo vjenčanje ostavilo je traga i na Laleinu osobnost i pobudilo zaštitnički nagon u jednakoj mjeri kao i nagon za samoodržanjem i spašavanjem vlastitog života. Kao jedini mogući bijeg od neizbježne sudbine vidi odlazak u Istanbul, koji je 1000 km udaljen, a ne zna voziti auto”. Ovo je osnaži da nauči voziti automobil. 

Lale brzo uči. Krade novac iz bakinog ormara i priprema se na bijeg. U trenutku u kojem svatovi dolaze po Nur, jedinu “preostalu” od četiri sestre, Lale prekida ceremoniju vjenčanja. Dramatične situacije prijetnji, rezanja telefonskih žica, bacanja miraza na obitelj mladoženje, krađe automobila i automobilske nesreća prekidaju se njihovim bijegom uz pomoć Yasina, mladića koji ih je vozio prema autobusu s kojim su išle na nogometnu utakmicu s početka filma. Ovaj autobus odvest će ih u novi početak.

Junakinja našeg filma snažna je, senzualna i prkosna, baš poput konja po kojem je film dobio naslov. Mustang je film za žene i za one koje će to tek postati.

 

Film možete pogledati sutra u 18:15 h u Kinu Europa. 


Povezano