Objavljeno

MixFeminae: Za džabe!

U Maksimiru je grah, na roštilju mesu, na gradelama ribe, a u Mix Feminae loncu svi sastojci su ovaj tjedan džabe! Ovaj tjedan donosimo pregled linkova na neke stvari koje na internetu možete dobiti potpuno besplatno i potpuno legalno.

Tu je prvo Open Culture, stranica koja se hvali da ima najbolje besplatne kulturalne i edukacijske sadržaje na internetu. Na čitavom internetu? Možda malo ambiciozno, ali u svakom slučaju nije daleko od istine. Tako ovdje možete pogledati 474 besplatne knjige o povijesti umjetnosti koje vam nude njujorški MOMA i Guggenheim muzeji. Guggenheimovih 99 art kataloga dostupno je besplatno i u cijelosti online, a neki od zastupljenih umjetnika su  Alexander Calder, Edvard Munch, Francis Bacon, Gustav Klimt, Egon Schiele i Wassily Kandinsky. Ako imate problema sa skidanjem materijala ravno sa stranice muzeja, sve je također dostupno na Internet Archiveu.

MOMA (Metropolitan Museum of Modern Art) je još 2012. lansirala MetPublications, i sada se u sklopu te zbirke online može pristupiti čak 396 naslova. Knjige možete čitati na sajtu, ili ih preuzeti na vlastiti kompjuter u PDF formatu. Hoćete još? Ovdje je popis 600 besplatnih e-knjiga, od Okovanog Prometeja do Émilea Zole.

Zbirka e-knjiga University of California Pressa sadrži knjige izdane između 1984. i 2004. od strane UCP-a i još nekih izdavačkih kuća, a njih 770 dostupno je široj javnosti ovdje. Najzanimljivije kategorije zbirke su američke povijesti, ponajviše povijest Kalifornije i američkog zapada, zatim religija, književnost i međunarodne studije, s velikim izborom naslova o srednjem istoku, Aziji i Francuskoj. Nažalost, knjige se ne mogu preuzeti iz kataloga, ali postoji bookbag funkcija kojom možete pospremiti naslove koji vas zanimaju za buduće korištenje na sajtu.

Feminizam? Dobre vijesti! Ovdje su neki besplatni PDF-ovi o rasi, seksualnosti, spolu, klasama i kulturi. Osim Foucaulta, Judith Butler, Audrey Lorde i bell hooks, preporučujemo This Bridge Called My Back: Writings by Radical Women of Color, zbirku eseja koja se suočava s rasizmom unutar i izvan ženskog pokreta u Americi, te istražuje izvore radikalnih teorija i politika autorica i suprotstavlja ih stvarnom životu, kulturi, homofobiji i razismu. Nadalje, francuski blog Ressources Féministes ima pozamašnu zbirku radikalne feminističke kritike na engleskom i francuskom, ovdje. Naći ćete i Kalibana i vješticu: žene, tijelo i prvobitna akumulacija Silvije Federicci, koja se može preuzeti i na srpskom ovdje. Također, srpska udruga Rekonstrukcija ženski fond nudi knjigu Postajanje ženom Adriane Zaharijević ovdje, a virtualna biblioteka Centra za ženske studije iz Beograda željnima feminističkog znanja ustupila je tekstove o institucionalnim politikama, suvremenoj feminističkoj teoriji i povijesti ženskog pokreta u svijetu, Srbiji i Jugoslaviji.

Ne čita vam se? Sasvim razumljivo. Bez brige, Open Culture ima rješenje i za to: ovdje je popis svih besplatnih filmova koje možete gledati diljem interneta. Neki od naslova su Metropolis, Nosferatu, The God Delusion, Zbogom oružju, Wong Kar-waiov Happy Together, Mali dućan strave, Romerova Noć živih mrtvaca, originalna The House on Haunted Hill, i preko 600 drugih naslova. Nije vam dosta ? Na dnu gornjeg popisa još je jedan popis svih stranica na kojima također možete gledati i preuzimati besplatne filmove, kao što je Internet Archive, stranica koja je stvarno prvi izvor svog legalnog i besplatnog sadržaja, zatim Australian Screen Archive, u kojemu se nalaze australski filmovi i televizijske serije, SnagFilms, koje možete gledati i na mobitelu, TV-u i Xboxu, i mnogi, mnogi drugi.


Povezano