Objavljeno

Mix Feminae Pop-kuharica: Laura Mvula i tajna slatke pite od krumpira

U vašem Internet pregledniku otvara se YouTube video imena Laura Mvula – Phenomenal Woman. Uz gospelske harmonične zvukove i riječi pjesme koje slave žensku emancipaciju, upijate šaroliku plejadu afričkih dezena poput ganskog akwete  ili južnoafričko-lesotskog seshweshwe tekstila.  Na suncem okupanim ulicama Cape Towna pjevačica okuplja svoju plesačku ekipu i gledateljicama/ima pruža vizualno spektakularnu tradicionalnu afričku kulturu u duhu suvremenosti. Laura Mvula očigledno ne preže od veličanja svojih afričkih korijena, stoga ćemo i mi u današnjoj ediciji Mix Feminae razotkriti čari ove britanske glazbene Yemaye.

Audiovizualan užitak odlučili_e smo upariti s afričkim slasticama koje bi okusima savršeno odgovarale njenoj glazbi i uljuljale nas u sanjivo ljeto poslijepodne. Otvorite apetit u ritmu glazbe Laure Mvula te klikom na link ispod slike saznajte jednostavne recepte kojima možete uljepšati svoj feministički tjedan.

 Phenomenal Woman i jednako tako višeslojan puding od banane

Osim što pjesma nosi ime prema pjesmi Maye Angelou, jasno je da je ovo bojni poklič za sve žene koje traže svoje osamostaljenje i žele autonomiju nad svojim tijelima. Crne žene, doduše, u većoj su rizičnoj skupini od bijelih žena kada je riječ o autonomiji tijela. Višegodišnje rasističko djelovanje uzrokuje perpetuirano stereotipiziranje crnkinja koje se u patrijarhalnom svijetu dvostruko kažnjava ili ih se onemogućava u klasnoj mobilnosti. U videu, Laura Mvula isijava pozitivnu pokretačku snagu i ponos koji nalazi u svojoj ženstvenosti i afričkom podrijetlu.

Uz njen zarazan entuzijazam i razotkrivanje seksizma, savršeno odgovara i višeslojan desert. Stoga počastite sebe i svoje feministički-orijentirane prijateljice/e kremastom tradicionalnom recepturom pudinga od banane koji će u nekoliko slojeva banane, tučenog šlaga, ekstrakta vanilije, jaja (ili zamjene za jaja) i mlijeka utažiti vašu potrebu za slatkim i dati vam kratak odušak od svih feminističkih briga.

Recept: http://bit.ly/puding-od-banane

Overcome svoje probleme s tortom od karamele

S vremena na vrijeme nam je teško nositi breme svoje drugosti. Crne žene ponekad moraju posezati za europocentričkim idealima ljepote kako bi se bolje uklapale u društvo koje ne priznaje njihovu unikatnost – bila to njihova prirodna kovrčava kosa, pune usne ili tamna boja kože. Za takve situacije, Laura Mvula nam svojom glazbom ukazuje da nastavimo dalje i držimo glavu gore, koliko god bilo teško uklopiti se u svijet koji se kroji prema samo jednoj određenoj skupini.

Zajedno s glazbenicom u njenom video uratku, izronimo iz mračne oniksne vode i izađimo iz našeg zlatnog kaveza. Ujedinimo se i progurajmo i specifične probleme marginaliziranih osoba u fokus pokreta, ali pritom ne zaboravimo svoju feminističku dušu okrijepiti nečim slasnim poput komadića torte od karamele. Tortu je, prema usmenoj predaji svoje tete Bev, rekonstruirala blogerica i kuharica Jocelyn Delk Adams, a tajna je, kaže, u tome da je prava ‘zvijezda’ recepta  karamelizirana glazura. Kako se divimo svim savršenim nijansama smeđe glazure od karamele, tako se divimo i slavimo sve nijanse kože koje se i danas bore za bolje plaće, bolje životne uvjete i bolju edukaciju.

Recept: http://bit.ly/torta-od-karamele

She ima tajno skrovište cat head kolačića

Prema riječima same umjetnice, vizualna komponenta koja prati pjesmu prikazuje ciklus života jedne crnačke obitelji te prikazuje svu ljepotu, ali i problematiku odrastanja crne žene. U vizualizaciji preplavljenoj kontrastom između kadrova toplih i hladnijih tonova te svijetlih i mračnih obiteljskih trenutaka, iz riječi pjesme uočavamo kako autorica traži spas svoje duše koju su obuzeli osjećaji bespomoćnosti. Pozadinsko snažno višeglasje i blag ton glasa autorice impresivno pojačavaju dojam rečenice „Deset koraka iza i jedan naprijed“, u  kojom autorica opisuje svakidašnju borbu crnih žena u javnoj i privatnoj sferi gdje žene radničke klase, i nakon napornog radnog dana (koji često traje i više od osam sati), moraju obavljati i ulogu majke, supruge i domaćice. Bitno je zato širiti područje borbe, shvatiti da se žene se ne diskriminira samo na osnovi roda, već i na osnovi rase i klase.

Za sve majke, supruge i domaćice ovog svijeta stvorimo uvjete pod kojima će se moći osjećati kao da su na oblacima. Za početak predlažemo ukusan recept crnačkih majki, supruga i domaćica – cat head kolačića koji svojim prhkim tijestom podsjećaju upravo na oblake, a svojim okusom će naše misli sigurno na trenutak odvesti na ljepša, feministička nebesa.

Recept: http://bit.ly/cat-head-kolacici

That’s Alright imati tijelo kakvo imamo uz izvrsnu slatku pitu od krumpira

“I will never be what you want and that’s alright, ’cause my skin ain’t light and my body ain’t tight”, snažno konstantira Laura Mvula. Crnim ženama nije nimalo lako zbog besmislenih standarda ljepote koji nalažu da se podvrgavaju tretmanima izbjeljivanja kože kako bi bile što sličnije bijelim ženama, ali i dalje imale karakteristične crnačke atribute koje muškarci smatraju egzotičnima i zbog toga privlačnima. “Who made you the center of the universe?”, pita glazbenica u crnom, skoro pa zrakopraznom galaktičkom prostoru te adresira samodopadnost patrijarhalnih muškaraca koji sebe postavljaju na prvo mjesto u vječno perpetuiranoj hijerarhiji moći. Međutim, glazbenica se ne želi miješati u odnose s takvim muškarcima jer je zadovoljna sobom kakva je, a tu poruku šalje i ostalim ženama – budite tko jeste i ne mijenjajte se. Pogledajte se u ogledalo i recite si jedno jasno i snažno “Volim se!”, te pohrlite u kuhinju i slatkom pitom od krumpira recite jedno hvala za sve crnkinje koje su s nama podijelile svoju tradicionalnu recepturu i omogućile nam da cijenimo njihovu kulturu i porijeklo. Uz to budite i sigurne/i da sa svojim bližima i drugima koje/i probaju vaš kulinarski uradak podijelite i svoje misli vezane uz vrijednosti intersekcijskog feminizma te zašto je bitno da uzvikujemo da su svi crni životi bitni.

Recept: http://bit.ly/slatka-pita-od-krumpira

Show Me Love svojim pound cake-om s kiselim vrhnjem

U razgovoru o feminizmu i promicanju feminističkih vrijednosti na svim razinama ponekad se izostavi razgovor o feminističkoj teologiji te problemima s kojima se nose religiozne osobe koje prema seksističkim standardima svetih knjiga teško mogu pronaći svoju utjehu i pravednu platformu za promicanje svojih osnovnih prava. Javni diskurs o religiji teško pronalazi feminističke teme pa je stoga upravo ovaj uradak vrlo intimna i prisebna prisega svojoj vjeri. U prirodi ili crkvi, Laura Mvula iskazuje svoju duhovnost nježnim, katarzičnim riječima ljubavi prema svom spasitelju te mu zahvaljuje zbog ljubavi koju joj je pokazao i usadio u njeno srce. Crnkinje vjernice postoje i bitno je omogućiti im da uživaju u svojoj duhovnosti.

Laura Mvula pokazala je da feministički duh uspijeva uravnotežiti vjeru i zagovaranje boljih pozicija žena u društvu. Kakva god vaša tradicija bila, ako ste jedna od onih osoba koje štuju neki sveti dan, ili jednostavno volite nedjelju provesti odmarajući, pronađite po dućanima ili svojoj kuhinji par ovih osnovnih sastojaka da stvorite originalan recept pound cake-a s dodatkom kiselog vrhnja i upotpunite dan nečim kulturno važnim za afričko kulinarstvo  kao i za daljnje feminističke napore. Sjetite se svojih duhovnih sestara drugih rasa i klasa te u njihovo ime posvetite koju riječ potpore ili ljubavi u molitvama ili u svojim feminističkim manifestima.

Recept: http://bit.ly/pound-cake-s-kiselim-vrhnjem


Povezano