Objavljeno

Mix Feminae: Kul feministički glazbeni sajtovi

Ovotjedni Mix Feminae posvetili smo kul feminističkim glazbenim sajtovima!

Počinjemo s Feminist Music Geekom, autorskim projektom Alyx Vesey, inače jednom od suradnica na Bitch Magazineu. Alyn, kako sama kaže, glazbu prvenstveno promatra kao rad, a u svom projektu nastoji istražiti utjecaj koji na glazbu imaju rod, rasa i seksualnost. Alyn je također autorica emisije ”Feminist Music Geek Presents” koju na njenom sajtu možete besplatno stremati.

Nastavljamo s Girrlsound, stranicom koja podržava i promovira rad suvremenih umjetnica u digitalnim medijima. Funkcionira prije svega kao mjesto na kojem glazbenice/teoretičarke/kritičarke mogu pronaći korisne informacije za buduće samostalne projekte, izložbe ili kolaboracije. Girrlsound, kako navode u svojoj misiji, omogućava ženama da ih se čuje.

Ako ste se ikada planirali/e okušati u pisanju o glazbi, Audiofemme je mjesto za vas! Radi se o projektu koji su započele Annie White i Lindsey Rhoades ozlojeđene nedostatkom žena u glazbenoj kritici. Kako same kažu, radi se o grupi entuzijastkinja koje glazbi pristupaju iskreno i strastveno.

Electronic-ladiez.net je mala njemačka lokalna grupa žena koje vole i stvaraju elektronsku glazbu. Iako je općepoznata činjenica da su žene u elektronskoj glazbi otkako ona postoji, i dalje se često čuje da one u ovom žanru nemaju što tražiti. Electronic-ladiez.net nastoji dokinuti ovakve stereotipe!

Ako ste ljubitelji/ce spomenutog žanra, obavezno čekirajte i Her Beats. Iako je Her Beats prvotno bila grupa na last.fm-u, zatim facebook page, danas je inovativan i uspješan blog.

Ženama u elektronskoj glazbi bavi se i francuski sajt WMN!, femmecult, pinknoises, Feminatronic te female:pressure, mreža umjetnica u elektronskoj glazbi koja uključuje glazbenice, skladateljice i dj-ice te vizualne umjetnice i teoretičarke. Kako sami kažu, nije stvar u broju, već u načinu na koji su, ako su uopće, žene u elektronskoj glazbi prepoznate.

Još jedan zanimljiv projekt svakako je Her Noise Archive, mreža umjetnica koje na najrazličitije načine koriste zvuk kao medij svog izražavanja te mjesto na kojem možete pronaći hrpu materijala koji se bave odnosom roda i glazbe. Iako prije svega funkcionira kao fizički arhiv, na sajtu možete pronaći i video intervjue te snimke glazbenih događanja.

Za kraj vam predstavljamo Women Take Back The Noise, kompilaciju koja prezentira rad glazbenica sklonih neobičnom eksperimentiranju sa zvukom. Svakako osluhnite!


Povezano