Objavljeno

Mix Feminae: Obrana od kiše

Ovdje u ekipi VoxFeminae nismo poznati/e po uljepšavanju riječi ili serviranju ružnih stvari u lijepom pakiranju. Uvijek smo bili iskreni/e s vama, pa moramo biti i ovaj put, koliko god možda to bilo bolno i neugodno za čuti.

Bolna istina je da pada kiša. Pada kiša cijelo ljeto, a ako je vjerovati zbigecanim meteorološkim stručnjacima na televiziji, kiša će padati i većinu jeseni, a možda čak – nadam se da sjedite za ove vijesti – možda čak i dobar dio zime, ako jako ne zahladi pa počne padati snijeg. Znam, i meni je teško. Nacija je na koljenima. Ne muče nas samo poplave, nezaposlenost, vanjski dug, divlji kapitalizam, korumpirani političari i općenit osjećaj beznađa koji vlada populacijom mlađom od 30 godina. Tu je naravno i goruće pitanje koje muči sve fashion blogerice i ekipu na zagrebačkoj špici – što obući kada iz neba stalno curi? Što bi Judith Butler napravila? Bi li Marina Abramović samo mirno sjedila?

Ovotjedni Mix Feminae predstavlja tri načina kako se obraniti od kiše za one neinspirirane i obeshrabrene.

Kišobran

Kišobran je klasičan primjer prve crte obrane od kiše. Taj inovativan predmet poznat nam je još od davne 1982. kada ga je izumila puljanska punk grupa Atomsko sklonište i u kratkom edukativnom videu pokazala kako koristiti žuti kišobran. Znanstvena teza Atomskog skloništa spominjala je i upotrebu lutke na napuhavanje, te se nakratko dotakla određene kontroverze koju svi neinformirani o feminističkom pokretu pokušavaju prilijepiti na njegove članove – vaginalne manipulacije.

Od tada su se neke stvari promijenile, i Rihanna je 2007. na velika vrata uvela revoluciju kišobrana i predstavila kišobran engleskom tržištu, objasnivši kako je vaginalna manipulacija obmana i zabluda onih koji misle da je rod uvjetovan biologijom, te da vagina nije nužan dio pripadanja feminizmu ili ženskom rodu kao takvom. Rihanna je također uvela ideju da pod kišobranom može stajati više od jedne osobe, i da, dapače, žena može biti ta koja drži kišobran. Tu filozofiju slijedimo i danas, i kišobran je još uvijek prvi izbor u obrani od padalina i patrijarhata, iako ovi noviji i jeftiniji lako pokleknu pod malo jačim naletom vjetra.

Plastična vrećica

Plastičnu vrećicu proslavio je film Vrtlog života (American Beauty) 1999. godine. Prije smo plastične vrećice skupljali, prali nakon svake upotrebe i sušili na suncu zbog toga što nisu bile tako lako dostupna roba. Danas je plastična vrećica sveprisutna – u njoj nosimo namirnice, poklone, alkohol i slično, a na kraju je možemo reciklirati ili odbaciti, ili ako imamo roditelje ili starije rođake koji se još uvijek sjećaju izazova prošlih režima, plastičnu vrećicu možemo spremiti u ladicu s tisuću ostalih plastičnih vrećica, da nam ne ponestane.

Plastična vrećica u mnogočemu je praktičniji izbor za zaštitu od kiše nego kišobran. Manja je i stane u svaki džep, kao prvo. Ne stoji ništa, ako znate u koji dućan ići, kao drugo. Stavljanjem plastične vrećice na glavu za vrijeme pljuska ili oluje zaštit će vas od kiše, ali još važnije od toga, podsjetit će vas na to kako zaposlenici u velikim hrvatskim trgovačkim lancima rade po cijele dane za mizernu plaću i kako ravnopravnost žena neće biti moguće ostvariti ako ne zaustavimo ekonomske i kulturološke izvore diskriminacije nad ženama.

Kanta ili lavor

Cijene kanti i lavora na tržnicama kreću se od 15 do 25 kuna. Kanta vam neće spasiti frizuru kao trovremenski Taft, osim ako je ne okrenete na krivu stranu, ali onda vas možda autom udari neki saborski zastupnik koji zbog toga neće završiti u zatvoru. Ako kantu – ili lavor, što god preferirali – okrenete na pravu stranu, u nju možete skupiti kišnicu i kasnije je iskoristiti u ALS ledenom izazovu kojeg ćete snimiti i staviti na YouTube kako biste osvijestili širu javnost o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, ozbiljnoj neurološkoj bolesti koja dovodi do paralize mišića.

Ako ne pada kiša, a imate lavor, sjednite na bus do Gunje i pomozite očistiti vodu iz poplavljenih područja, ili stavite malo morta u lavor i krenite raditi na obnovi kuća uništenih u poplavama. Možda usput sretnete nekog visokog državnog dužnosnika ili dužnosnicu koji/a skuplja pozitivne bodove za sljedeće izbore, pa i njih možete nominirati da sudjeluju u Gunja izazovu prljave vode.

*Ovaj smo Mixfeminae sastavili u sjećanje na mokre majice Johna Cusacka 


Povezano