Objavljeno

Mix Feminae: Kul stvari koje bismo voljeli vidjeti u svom gradu

Besplatan javni prijevoz, više biciklističkih staza, trošenje gradskog proračuna na poboljšanje kvalitete života građana umjesto na estetsko lickanje gradskih parkova i efektnija gradska vlast samo su neke ideje kojima se eventualno može poboljšati život u gradu.

Iako su neke od tih ideja čiste utopije, u ovotjednom izdanju Mix Feminae donosimo pregled nekih gradskih rješenja i intervencija u urbanom prostoru koje bismo voljeli vidjeti i u našim gradovima.

Recikliranje plastičnih boca u pseću hranu

Unatoč najboljim naporima azila i drugih dobrih ljudi, psi lutalice svakodnevica su mnogih velikih gradova. Turska tvrtka Pugedon smislila je način kako nahraniti pse lutalice i istodobno prinjeti očuvanju okoliša. U njihovom stroju nalaze se spremnici za vodu i pseću hranu – princip je taj da kada ubacite praznu plastičnu bocu za reciklažu, stroj će vam izbaciti predodređenu količinu pseće hrane.

Ako se radi o boci vode, u stroj možete uliti ostatak svoje vode koja će se prenamijeniti za pse. Hvalevrijedna ideja, ali pitanje je koliko bi funkcionirala u Hrvatskoj gdje više ljudi skuplja plastične boce kako bi zaradili za vlastitu hranu, a ne za pse lutalice.

https://www.youtube.com/watch?v=U8WxtuhiaJY

Javni solarni punjač mobilnih uređaja

Strawberry Drvo izum je grupe studenata s Univerziteta u Beogradu. Prema informacijam sa službene stranice, Strawberry Drvo trajno se postavlja na javna mjesta kao što su ulice, parkovi i trgovi, i omogućava prolaznicima da uz pomoć solarne energije besplatno napune svoje mobilne telefone, tablete i ostale multimedijalne uređaje. Drvo je trenutno u procesu patentiranja, a do sada je postavljeno deset takvih uređaja u Srbiji i dva u Bosni i Hercegovini. Tko zna, možda i kod nas u Hrvatskoj uskoro nikne jedno.

Besplatni muzeji

Laburistička vlada 2001. godine u Velikoj Britaniji ukinula je plaćanje ulaza u većinu britanskih muzeja, u svrhu povećanja pristupa državnom nasljeđu i kulturi. Trinaest godina nakon uvođenja tog zakona, statistike pokazuju da su osam od deset najposjećenijih lokacija u Velikoj Britaniji besplatni muzeji pod pokroviteljstvom države. Podaci iz 2011. pokazuju kako se posjećenost muzeja koji su 2001. postali besplatni povećala za između 151% i 200% posto.

Prema britanskoj turističkoj agenciji Visit Britain, strani turisti koji posjećuju britanske muzeje i galerije godišnje Velikoj Britaniji donose preko milijardu funti zarade, vjerojatno jer između ostaloga više kupuju u muzejskim suvenirnicama zbog toga što se ulaz u muzeje ne naplaćuje. Mnogi muzeji imaju visoko posjećene kafiće, dok drugi traže minimalnu donaciju za održavanje stalnog postava. Naravno, održavanje besplatnih muzeja nije jeftino – britanska vlada troši 44 milijuna funti godišnje kako bi državni muzeji ostali besplatni.

U trenutnoj ekonomiji i s obzirom na stanje u hrvatskoj kulturi, potpuno ukidanje ulaznica u muzeje možda ne bi sasvim funkcioniralo, ali spuštanje cijene ulaznica na neki simboličan iznos zasigurno bi povećalo posjećenost.

Kafić s mačkama

Kafić s mačkama točno je ono što mislite – kafić u kojemu možete jesti i piti sve što biste inače jeli i pili u običnom kafiću, ali dodatni bonus je da ćete biti okruženi mačkama. Prvi svjetski kafić s mačkama otvoren je na Tajvanu 1998. godine, a postao je toliko popularan među japanskim turistima da je taj trend prenesen u Japan, gdje danas postoji čak 39 kafića s mačkama (cat café) samo u Tokiju. Neki su specijalizirani za mačke određenih boja ili vrsta, a mnogi pokušavaju osvijestiti javnost o broju napuštenih i nezbrinutih mačaka.

Kafići s mačkama proširili su se i u zapadne zemlje, a najbliži Hrvatskoj nalaze se u Budimpešti, gdje su čak dva, a u travnju se otvorio jedan u Italiji, Neko Café u Torinu. Kafići s mačkama otvaraju se u Australiji, ima ih i u Americi, Austriji, Francuskoj… Plaća se minimalni upad s obzirom da je potrebno kontrolirati omjer gostiju i mačaka, a što se tiče higijenskih problema, nema mjesta za brigu. Mačke su sasvim odvojene od pripreme hrane i pića, tako da se ne morate brinuti da će vam dlaka završiti u macchiatu.

Umjetna bell hooks protiv seksualnog uznemiravanja

Kada su u situaciji da ih netko traži broj mobitela i ne mogu se iz toga izvući, korisnicima u Americi, Velikoj Britaniji, Izraelu i Meksiku odnedavno je omogućeno da napornim švalerima daju broj koji će im citirati bell hooks. Projekt se zove Feminist Phone Intervention, i funkcionira putem SMS-a kao i putem poziva. Sličaj projekt pokrenut je i u Njemačkoj, pa zašto ne i kod nas?


Povezano