Objavljeno

Mix Feminae: Kul online odredišta protiv rodnih stereotipa

Treći  Mix Feminae kolaž je novih i novootkrivenih online zine-ova, tumblr-a i blogova koji se bave temama koje sežu od mode do književnosti i queer religije, a koje sve imaju jednu zajedničku stvar – borbu protiv rodnih stereotipa.

Pa krenimo s domaćom scenom. Kao što smo već izvijestili, ovaj tjedan se pojavila nova zvijezda na hrvatskom ružičastom nebu, muf. Muf ima za cilj iz feminističke perspektive pisati o popularnoj kulturi te ženskoj popularnoj kulturi pristupati kao pojavi koja može i treba imati širu kulturnu vrijednost.

Među prvim tekstovima možete naići na zanimljive poglede na metakozmetiku, računalne igrice, ženske likove u humorističnim serijama, ali i na sasvim nov doživljaj glazbe Molly Nilsson. U svakom slučaju, sigurni smo da će i oni koji nikad nisu mislili da će im se to dogoditi uskoro zavoljeti muf.

Iako su stvari danas puno bolje po pitanju medijske reprezentacije žena, Do I offend nas podsjeća da je situacija do nedavno bila puno drugačija. Dobrodošli u svijet degradirajućih, suludih i ponižavajućih reklamnih oglasa iz prošlosti.Ova kolekcija prezentira reklame za proizvode koje bi žene trebale kupiti da se riješe tipičnih „ženskih“ mana, svrstanih na stranici u kategorije kao što su koža, težina, miris, probavne smetnje i ludilo. Istodobno nevjerojatno zabavna i groteskna, Do I offend stranica je na kojoj ćete definitivno potrošiti više vremena nego što ste planirali.

Slike iz svijeta žena, s koncentracijom na glazbenu punk scenu donosi nam i International Girl Gang Underground. Ovaj online zine koktel je feminističkih ilustracija, plakata za punk koncerte te naslovnica i preporuka drugih zineova, i kao takav obvezna literatura za svaku riot grrrl. I dok su trenutno najprominentnije buntovne djevojke Pussy Riot istjerane iz katedrale, predmeti muške homoseksualne žudnje u njima prebivaju već stoljećima.

Riječ je o portretima svetaca na zabavnom blogu Jesus In Love posvećenom LGBTQ duhovnosti i sakralnoj umjetnosti. To je također dom gay Isusa i queer svetaca čije ikone i murali bude mušku maštu i koji se smatraju zaštitnicima gay populacije, ali i mjesto gdje se odaje spomen kršćanskim ikonama  koje su ustale za gay prava.

O religiji, ljubavi, i bilo kojoj drugoj temi možete pisati u svim književnim formama THEMu, online književnom časopisu, pod uvjetom da se identificirate kao dio trans populacije. Trans ovdje označava ne samo transrodne osobe već i sve one koji se odbijaju kategorizirati kao pripadnici roda koji im je dodijeljen po rođenju.  Uredništvo THEM-a ističe kako su poželjni tekstovi koji su specifični i koji negiraju pripadnost trans literaturi, terminu koji u sebi nosi pretpostavku da sve što spada u tu literaturu karakterizira ista, „trans“ naracija. Prvi broj THEM-a već je izašao u digitalnoj verziji, a na njihovoj stranici se može naručiti i tiskani primjerak.

Kako genderbending ne bi ostao samo u literarnoj sferi,  tu je dapperQ, stranica koji pojmu revolucionarna moda daje sasvim novo značenje. Riječima urednice dapperq-a, Susan Herr:

„Za dapperQ, moda nije konačan fenomen. Ona je , u stvari, sredstvo  koje nam omogućuje da izrazimo naš kapacitet za promoviranje promjena u svijetu koji ih konstantno treba. DapperQ nije tu samo da bi informirao, nego i da bi inspirirao sve nas koji se svaki dan odjevamo i krećemo u nove pobjede.“

DapperQ se bavi ne samo onim što se tradicionalno smatra muškom modom,  nego i proučavanjem načina odijevanja koju nameću rodne uloge, te odbacivanjem istih.


Povezano