Objavljeno

Mix Feminae: Edukativno video izdanje

Stiže ljeto, (nadajmo se) toplije vrijeme, preskupo i prezrelo voće, roštiljanje i ako vam se posreći i dobijete puno godišnjeg i neočekivano visok povrat poreza, možda čak i odlazak na more. Miksamo ledene koktele i smoothieje, ventilator miksa vrući zrak jer povrat poreza ipak nije dovoljan za novi klima uređaj, a od ovog tjedna u Mix Feminae miksamo i malo lakše, ljetne sadržaje.

Za početak, donosimo pregled nekoliko interesantnih i edukativnih video uradaka na koje smo nabasali u bespućima YouTubea.

Kako je Diana Nyad otplivala od Kube do Floride

Diana Nyad 64-godišnja je plivačica koja se 31. kolovoza prošle godine otisnula u more puno morskih pasa, i bez zaštitnog kaveza preplivala oko 170 kilometara te za 53 sata stigla do Key Westa na Floridi. Njezin nadljudski pothvat omogućio je tim znanstvenika, oceanografa, navigatora i doktora. Ovaj video govori o njezinom putovanju s kopna u more i natrag na kopno.

Znanost o orgazmima

Michael Moffit i Greg Brown s YouTube kanala AsapScience objašnjavaju vam sve što ste htjeli znati o orgazmima, i to uz pomoć znanosti. Objašnjavaju oni i jutarnje erekcije, pa i slomljena srca.

Što je pristanak?

Klinička seksologinja dr. Lindsey Doe već oko godinu dana ima YouTube kanal Sexplanations, na kojemu na simpatičan, pristupačan i ponekad humorističan (ali nikad neozbiljan) način objašnjava različite fenomene vezane uz seksualnost i rodnu problematiku. U ovom videu govori o važnosti pristanka prije seksa, a doticala se tema kao što su masturbacija, analni seks (i priprema koja je za njega potrebna) i proizvodnja i dizajn različitih vibratora.

Zoološki muzej Philipa L. Wrighta i prepariranje životinja

Zoološki muzej Philipa L. Wrighta nalazi se na sveučilištu u Montani. Emily Graslie u njemu je počela volontirati 2011. godine, a na YouTube-u je postala poznata kada je nju i muzej krajem 2012. predstavio Hank Green u videu Thoughts From Dead Animals. Nakon toga joj je ponuđeno da vodi vlastiti edukacijski YouTube kanal, The Brain Scoop, na kojemu raspravlja o svom poslu u muzeologiji. Sada radi u Field Museumu u Chicagu, a ako vas zanima prepariranje životinja, prirodne znanosti, i što se događa iza kulisa u prirodoslovnim muzejima, The Brain Scoop je za vas. Doznat ćete otkud muzejima sve te mrtve životinje, kako funkcioniraju hobotnice na velikim morskim dubinama,i mnoge druge stvari. Nije za osjetljive! Ako vas zanima još žena u znanosti koje su na YouTube-u, Emily ima video i o tome, ovdje.

Feministički make-up tutorial

Jeste li ikada htjeli/e samostalno uništiti patrijarhat? Ovaj svježi i moćan look dat će vam željenu prednost tako da možete ustanoviti matrijarhat o kojemu ste sanjali/e kao djeca. Sretno!


Povezano