Objavljeno

Mix Feminae: Čudnovati svijet

Dok su neki bojali jaja, sjeckali povrće za francusku salatu i kuhali šunku, mi smo manje više radili to isto, ali smo i razmišljali o najbizarnijim stvarima na koje smo nabasali u bespućima interneta u zadnja dva tjedna. Umjesto francuske salate, ovaj tjedan smo vam smiksali čudnovati čušpajz u posebnom Mix Feminae izdanju.

Koliko god volimo pričati o tome kako ljudi u prošlosti nisu imali pojma što rade, pogotovo što se tiče medicine – ipak su si bušili rupe u lubanji i davali bebama morfij i alkohol da prestanu plakati – neke od tih neobičnih zdravstvenih metoda spasile su živote. Možda niste čuli za Angélique Marguerite Le Boursier du Coudray, ali njezino ime vrlo je važno u razvoju ženskog reproduktivnog zdravlja.

Kraj Luj XV angažirao ju je 1759. godine da podučava porodiljstvo ženama sa sela kako bi se smanjio infantilni mortalitet. Sljedeće 23 godine du Coudray provela je putujući francuskim selima gdje je učila žene kako biti babice. Procjenjuje se da je imala oko četiri tisuće učenica. Njoj se pripisuje izum prve opstetričke lutke u punoj veličini, zvane “Mašina”. Razne vrpce i remenje služile su kako bi se simulirao proces poroda. Lutka bebe imala je oblikovan nos, uši, kosu nacrtanu tintom i otvorena usta s jezikom. Izgleda relativno jezivo, ali sigurno je vježbanje s “Mašinom” spasilo mnoge živote.

U dugoj povijesti vježbanja i glorificiranja mršavosti nagledali smo se svakakvih čudnovatih sprava za vježbanje i pomagala koja će nam pomoći skinuti to neugledno, neželjeno salo. Nedavno nam je zapeo za oko takozvani Slenderising Salon ili Salon za mršavljenje, najpopularniji trend u mršavljenju u 1940-ima. Alfred Eisenstaedt, fotograf časopisa LIFE, fotografirao je model Pat Ogden kako vrlo neimpresioniranog izraza lica isprobava “čudesnu” spravu koja pomoću metalnih valjaka masira “problematična područja” na ženskom tijelu i tobože skida kile bez vježbanja.

Prema potpisu pod sliku u časopisu, metalni valjci pomiču se “gore-dolje, kako bi pomoću struje ispeglali trbuh, bokove i bedra”. Tu je i sprava za rješavanje masnih naslaga na leđima iznad pojasa, i masažer drvenim klipićima, koji najviše liče na valjke za tijesto, a valjda slično i funkcioniraju. Sve u svemu, ove sprave više liče na sprave za mučenje ili jako, jako uznemirujuća seksualna pomagala (u slučaju nečega što se zove Roaler Massager), tako da je dobro da su se trendovi u vježbanju u međuvremenu promijenili.

Kad već pričamo o ludim spravama za vježbanje – jeste li znali da je vibrator peto po redu pomagalo koje je elektrificirano, odmah nakon šivaće mašine, ventilatora, kuhala za vodu i tostera? A jeste li znali da su rani vibratori, koji su prvo u časopisima reklamirani kao masažeri, ličili više na tupe bušilice ili na nesofisticirane električne miksere?

Tjedni strip o svim vrstama seksa i seksualnih pomagala, Oh Joy Sex Toy, uposlio je ilustratoricu i autoricu stripova Emi Gennis da čitateljima ispriča o povijesti vibratora. Tako ćete doznati o tuširanju zdjelice, kako je izgledao originalni Hitachijev Magic Wand u sedamdesetima, i kako su doktori masirali “histerične” pacijentice kako bi ih doveli do “paroksizma” sve do 1920-ih. Ako uskoro planirate u San Francisco, možete skoknuti u muzej vibratora, u kojem je izloženo preko 120 modela vibratora iz raznih povijesnih razdoblja.

Naš favorit je “Manipulator” iz 1869. godine, veliki stol na paru i ugljen s rupom i vibrirajućom loptom u sredini. Autorica knjige Tehnologija orgazma, Rachel Maines, detaljno razglaba o “Manipulatoru” i ostalim pomagalima u ovom videu. Ovdje moramo spomenuti i gospodina Josepha Mortimera Granvillea, koji je 1880-ih patentirao prvi električni vibrator, valjda jer mu se ruka počela grčiti od svih tih silnih pacijentica koje su mu se ponovo i ponovo vraćale zbog “paroksizama”. Inače, Granville je poslužio za inspiraciju filmu Hysteria iz 2011. godine s Hughom Dancyjem i Maggie Gyllenhaal, koji nije baš previše vjeran povijesnim činjenicama, ali je svejedno jako zabavan. Zanima li vas vidjeti kako su izgledali još neki vibratori kroz povijest, Vice ima prilično dobar pregled ovdje. Ali možda ćete od nekih slika poželjeti skupiti noge.

Fantastični Spider-Man se u svojoj dugoj karijeri borio protiv različitih zlikovaca, ali možda manje poznat je izvanzemaljac The Prodigy, koji se pojavljuje u stripu iz 1976. godine koji je Marvel izdao u suradnji s udrugom Planned Parenthood. U ovom stripu kojeg ste mogli dobiti u Planned Parenthood klinikama diljem Amerike za samo 25 centi, Spider-Man nabasa na izvanzemaljca s planeta Intellectia koji planira indoktrinirati američku mladež netočnim podacima o seksualnom zdravlju. “Pomoću svojih moći koje će natjerati tinejdžere da slušaju sve njegove zapovijedi, The Prodigy demantira informacije o rizicima i posljedicama tinejdžerskih trudnoća i spolno prenosivih bolesti”, glasi službeni opis stripa.

U stripu se ne definira točno kako se zaštititi od trudnoće i spolno prenosivih bolesti osim celibatom i “stvarima iz drogerije”. Također, izričito se osuđuju tinejdžerske trudnoće, i sam Spider-Man komentira kako će tinejdžerke koje slučajno zatrudne izbacivati bebe kao na pokretnoj traci i zaglaviti u besperspektivnim poslovima. To nije prvi puta da se Planned Parenthood koristio stripom kao platformom za diskusiju kontracepcije – u stripu Escape from Fear iz 1956. bračni par muči se s financijskim teškoćama jer imaju previše djece. Zasigurno interesantan pogled na to kako se seksualni odgoj provodio u tim vremenima.

I za kraj – šik za kraj svijeta. Za samo 50 dolara u 1961. mogli ste se zaogrnuti ovim odijelcem protiv nuklearne katastrofe, koje je odobrila američka Komisija za atomsku energiju.


Povezano