Objavljeno

Mix Feminae – Alternativni pristupi mjesečnici

Prosječna žena u svom životu ima oko 400 menstruacija. Pomnožite to s brojem uložaka i tampona koje koristite u jednom ciklusu, i ostanite zapanjeni gigantskim imaginarnim grobljem svih odbačenih uložaka i tampona svijeta! No, zagađenje okoliša nije jedini razlog zbog kojeg je zadnjih godina došlo do svojevrsnog booma u pojavi novih rješenja kada govorimo o higijenskim potrepštinama. Neki od sastojaka koji se koriste za izbjeljivanje klasičnih tampona i uložaka su štetni za tijelo i sadrže veliki broj kemikalija.

No to sve već znamo, ali smo često nekako lijeni potražiti druga rješenja. Kako bi vam olakšali dilemu, u ovotjednom MixFeminaeu donosimo pregled alternativnih rješenja!

Krenimo prvo s alternativnim verzijama klasičnih uložaka i tampona koji su kod nas dostupni u obliku 100% certificirani organskih pamučnih uložaka i bratskih im tampona. Ono što razlikuje obične uloške i tampone od organskih jest sastav bez klora i sintetičkih dijelova, ali i cijena, pa ćete tako organsku varijantu platiti kojih dvadesetak kuna skuplje.

Jeftinija varijanta koja nas vraća u prošlost kada jednokratni industrijski proizvodi nisu bili široko dostupni je nostalgični pamučni menstrualni uložak koji je uz to puno više eco-friendly s obzirom na to da može trajati i po nekoliko godina, pere se u perilici i, ako ste se pitali, ne mora se glačati (navedeno u uputama). U pomalo stoičkoj verziji ga možete naručiti na stranicama Roda, a za funky varijante s kojima ćete se malo manje osjećati kao da nosite pelene kliknite ovdje. (Seksi vampir s naslovne slike može se pronaći ovdje, op. ur.) Prebacivanje na isključivo ovu vrstu uloška i nije baš najlakše, jer njegovo mijenjanje ako ste vani uključuje nošenje upotrijebljenog sa sobom dok ne dođete doma, što nekima može predstavljati problem i/ili potencirati paranoidne misli o padanju torbe i rasipanju njenog sadržaja u javnosti.

Ako osjećate da je vrijeme da napravite korak u evoluciji menstrualnih proizvoda i zauvijek izbacite sve varijante vatiranih i pamučnih umetaka i podmetaka iz svog života, menstrualna čašica je rješenje za vas. Rane verzije čašica napravljene od gume pojavile su se još 1932. godine, no silikonska čašica koja se danas koristi, iako na tržištu od kasnih 80-ih, svoje zlatne dane doživljava zadnjih par godina. Funkcionira na način da se savije i umetne u vaginu, gdje za razliku od uložaka i tampona ne upija krv, već je skuplja, što podrazumijeva da je morate prazniti, no istodobno je čini iznimno pogodnim alatom ako se želite baviti menstrualnom umjetnošću ili imate neke druge ideje oko upotrebe svoje menstrualne krvi. Prednost čašica spram uložaka i tampona je i u tome što se mogu držati i do 12 sati, u konačnici su isplativije i ne nose rizik od sindroma toksičnog šoka . Postoji jako puno različitih proizvođača menstrualnih čašica i većinu ih se može naručiti preko interneta (popularni Diva Cup ili ekološki orijentirani Keeper), a možete ih kupiti i u nekim našim trgovinama.

Odnedavno se u ponudi nalaze i jednokratne čašice za odvažne, koje se navodno mogu nositi i tijekom seksa.

Na posljetku, predstavljamo ultimativni povratak prirodi kada govorimo o menstrualnim proizvodima, ali i svojevrsni povratak u prošlost. Zanemarimo srednjovjekovne eskapade s mahovinom i pođimo malo dalje, do starog Egipta, gdje ćemo naći zapise o korištenju morske spužve . Spužva je prirodna i iznimno ugodna za nošenje, iako opet nailazimo na problem mijenjanja vani i ispiranja, a i navodno nije baš najsigurnije rješenje ako se radi o obilnijoj menstruaciji . Spužve još uvijek nisu dostupne kod nas (suveniri s jadranskih otoka ne potpadaju u ovu kategoriju), ali su i one dostupne za naručivanje,a naš favorit je Holy Sponge čiji Ritual kit uključuje dvije spužve, ulje čajevca za dezinfekciju spužve nakon nošenja, i ručno branu kadulju (koju bi ste trebali upotrijebiti u ritualnoj kupki dolaskom svake menstruacije).

Stoga, odaberite nešto s popisa, i neka rituali počnu!


Povezano