Objavljeno

Egipatska policija koristi društvene mreže kako bi locirala i uhitila LGBT osobe

Iako u Egiptu homoseksualnost sama po sebi nije ilegalna, javno iskazivanje homoseksualnosti jest, stoga su vlasti započele s kontrolom dating aplikacija kako bi uhitile gay osobe, piše France24.

Osim što su podvrgnute uhićenjima i mučenjima, LGBT osobe se suočavaju s optužbama za nemoral i blasfemiju.

LGBT aktivisti upozoravaju pripadnike zajednice da izbjegavaju odlazak na mjesta koja su pod nadzorom i da ne koriste tehnologiju koja je pod budnim okom vlasti.

„Od listopada 2013. godine započeo je pravi lov na gay osobe. Na meti nisu samo poznata gay okupljališta, nego i domovi pojedinaca “, izjavila je aktivistkinja Samia A. te dodala kako je ova represija povezana s politikom novoizabranog predsjednika el-Sisija koji „svim silama želi demonstrirati da je konzervativan poput svrgnute Muslimanske braće“.

Unatoč teškoj situaciji postoje grupe podrške i odvjetnici kojima se uhićene osobe mogu obratiti za pomoć. „Govorimo gay osobama da bude na oprezu, da ne daju osobne podatke online i da izbjegavaju sve aplikacije koje koriste GPS poput Grindra, Hornita, Scruffa, Gay Datinga“, upozorava Samia.

Alarmantne tvrdnje došle su na vidjelo u istom mjesecu kada su sedmorica muškaraca, optužena za ‘poticanje na razvrat’, uhićena, maltretirana i podvrgnuta brzom suđenju zbog objave videa koji prikazuje sklapanje istospolnog braka, inače zabranjenog u Egiptu. Ubrzo je reagirao i Human Rights Watch, kritizirajući egipatske vlasti i zahtijevajući njihovo puštanje.

Dogovaranje lažnih sastanaka preko chata jedna je od čestih metoda egipatske policije. „Tajni policijski agenti koriste aplikacije kako bi dogovorili susret s gay osobom. To je zamka. Moj prijatelj je prije tjedan dana uhićen na taj način u Kairu“, izjavio je student iz Gizeha.

Stanje u zemlji u kojoj 95% stanovnika osuđuje homoseksualnost kritizirala je glavna izvršna direktorica tvrtke Index on Censorship, Jodie Ginsberg. „Ovo je još jedan zabrinjavajući primjer načina na koji Vlade koriste društvene mreže kako bi špijunirale i kažnjavale građane”, izjavila je ona.

Osim Ginsberg, oglasio se i Grindr te izjavio da redovito prate sigurnosna izvješća te nastoje učiniti sve da zaštite svoje korisnike. [A.V.] TheIndependent


Povezano