Objavljeno

Mix Feminae: 5 najglupljih izjava tjedna

Postoje dva tipa glupih izjava: one rečene u trenutku kada je jezik brži od pameti, i one rečene u apsolutnom nedostatku pameti kao takve. Ima nešto oko proljeća, toplog vremena i sunca što nas sve osnaži, probudi i natjera da podijelimo svoje mišljenje s javnošću još češće i još snažnije nego inače. Nekima je očito ovo proljetno sunce udarilo u glavu, jer se ovaj tjedan nakupio lijep broj apsurdnih izjava od celebrityja, političara i ostalih.

Za ovotjedni Mix Feminae izabrali smo pet najglupljih izjava prošlog tjedna. 

Hrvatski zastupnici/ice u Europskom parlamentu, među kojima i Ruža Tomašić, prošli utorak odbacili su izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena. Tomašić, koja se proslavila nedavnim gostovanjem u emisiji Nedjeljom u dva, objasnila je kako je glasala protiv zbog ideološko obilježene prirode izvješća. Zasmetalo ju je, naime, spominjanje prava na dobrovoljni prekid trudnoće. Tomašić ne vidi pobačaj kao uslugu primarne zdravstvene zaštite niti ženino pravo da odlučuje o vlastitom tijelu, već ponajprije kao ideologiju. “Da je izvjestiteljicu doista briga za ravnopravnost žena, izvješće ne bi imalo ideološku pozadinu i bilo bi usvojeno”, rekla je. O Tomašićkinoj ideologiji i njezinom nedjeljnom razgovoru dobro promišlja Muf

Wendy Davis je demokratska kandidatkinja za guvernerku Teksasa na ovogodišnjim američkim generalnim izborima, koja se u svojoj predizbornoj kampanji, između ostalog, bavi problemima nejednakih plaća muškaraca i žena u Teksasu. Prema najnovijim podacima, Teksašani zarađuju 44,802$ godišnje, a Teksašanke samo 35,453$. Ali, kao što je ovaj tjedan izjavila Cari Christman, predsjednica udruge Red State Women koja promovira republikanske kandidate ženama, žene su “prezaposlene” da bi se brinule za jednake plaće. Umjesto toga, Christman smatra kako bi se Davis trebala više koncentrirati na stvaranje novih radnih mjesta, ne shvaćajući pritom da će žene na tim novim radnim mjestima i dalje biti plaćene manje od muškaraca.

Nitko ne voli liste kao Buzzfeed, pa su ovaj tjedan složili i listu osam priča svakodnevnog seksizma iz perspektive novinarki, vjerojatno djelomično inspirirani projektom Everyday Sexism. Najjači dokaz toga u kakvom društvu i dalje živimo je da niti jedna od ovih priča nije pretjerano šokantna: dapače, sve su manje-više predvidljive i vrte se oko dobro poznate mizogine poštapalice “ovo je samo za dečke, ne i za curice”. Dečke i curice, ne muškarce i žene, zbog toga što su komentari muškaraca u ovim pričama krajnje infantilni. Najgluplji je možda onaj jednog čitatelja novinarki Jessici Misener: “Jessica, Bono pjeva da ‘dečki sviraju rock and roll‘. Samo dečki bi trebali o njemu pisati.”

Nakon otvorenog pisma u kojem je optužila očuha Woodyja Allena za seksualno zlostavljanje, Dylan Farrow se našla na udaru sumnjičavih novinara i Allenovih simpatizera i prijatelja. Tako je Scarlett Johansson, Allenova muza u filmovima kao što su Match Point, Scoop, i Vicky Cristina Barcelona, u intervjuu za Observer Dylan Farrow nazvala “neodgovornom” i još komentirala: “Nije da se radi o nekome kome su sudili i proglasili krivim za nešto, i onda možete reći ‘Ne podržavam taj način života ili što već’. Mislim, sve je to nagađanje.” Jedno je nagađanje, a jedno je nazvati potencijalno zlostavljanje maloljetnice “načinom života”.

I na kraju, jedna dobra vijest. Stewart Green, pomoćnik britanskog konzervativnog zastupnika Davida Burrowesa, podnio je ostavku nakon što je u javnost procurilo da se svojim Facebook prijateljima požalio kako su mu se “na vrh glave popele bijedne zastupnice koje neprekidno klepeću o tome kako nema dovoljno žena u politici”. Ironično, Greenovi komentari isplivali su na površinu nakon što je kontaktirao svoje lokalne novine kako bi im istaknuo činjenicu da je konzervativna volonterska organizacija za Enfield Southgate izabrala tri kandidatkinje za predstojeće lokalne izbore.


Povezano