Objavljeno

Mix Feminae: 5 najboljih podcastova

Podcast je neologizam i složenica riječi broadcast, prijenos, i pod, ono što vam ostane kada iPodu oduzmete prvo slovo. To su najčešće audio emisije koje izlaze epizodno i moguće ih je besplatno preuzeti s interneta i slušati na mp3 playeru ili na pametnom telefonu, dok biciklirate, vozite se tramvajem ili autom, pospremate stan, perete prozore ili se bavite sličnim radnjama koje ne zahtijevaju preveliki angažman moždanih stanica.

Za ovotjedni Mix Feminae pripremili smo pet podcastova koje vrijedi poslušati, koje smo i sami isprobali i koji su nam spasili život na dugim putovanjima, za vrijeme usisavanja i u prometnim čepovima.

Stuff Mom Never Told You

Ovaj podcast nastao je zahvaljujući Discoveryju i stranici za edukaciju How Stuff Works. Voditeljice su Cristen Conger i Caroline Ervin, koje raspravljaju o različitim temama vezanim uz žene i rod. Bave se poviješću, biologijom, psihologijom i sociologijom, a svaka epizoda potkrijepljena je dobro iskorištenim akademskim znanjem koje je predstavljeno na pristupačan i lako probavljiv način. Između ostalog, bavile su se poviješću žena u animaciji, epidemijom body shaminga i  ženama na Twitteru. Nove epizode izlaze vrlo često – objave oko osam epizoda mjesečno – ali srećom njihova web stranica nudi navigaciju po tagovima, tako da je vrlo lako pronaći teme koje vas zanimaju. Svaka epizoda traje oko 45 minuta.

Popaganda

Bitch Media u svom časopisu Bitch i na webu feministički promišljaju o popularnoj kulturi, a istom tematikom bave se i u svom podcastu. Ugošćuju pisce, komičare, sportaše, i sve ostale ličnosti trenutno relevantne u popularnoj kulturi, i s njima pričaju o aktualnim temama. Tako su u nedavnim epizodama razgovarale o časopisima za mlade žene kao što su Rookie i kanadski feministički teen časopis Shameless, o rasi i rasnoj nejednakosti, te o tome kako dobro pisati o seksu. Nove epizode Popagande izlaze dva puta mjesečno, i svaka traje oko pola sata. 

Sawbones

Jeste li ikada željeli znati zašto su ljudi jedni drugima bušili rupe u lubanji? Kako su roditelji u viktorijanskoj Engleskoj drogama uspavljali bebe? Otkud starim Grcima ideje o “lutajućoj maternici”? Sawbones odgovara na sva ta pitanja, i na mnoga druga koja vam nikada nisu pala na pamet. Na bračno putovanje zabludjelom medicinom vode vas doktorica Sydnee McElroy i njezin muž Justin McElroy, koji kopaju analima povijesti medicine i donose najbizarnije, najgluplje i najsmješnije pogreške koje su liječnici u prošlosti činili pokušavajući izliječiti pacijente. Obradili su teme kao što je amputacija, histerija, opijum, puštanje krvi i medicinski kanibalizam. Nove epizode izlaze svaki tjedan i traju 20 minuta. 

Welcome to Night Vale

Night Vale je mali pustinjski gradić u kojem je sunce vruće, mjesec je prekrasan, i misteriozna svjetla prolaze nad gradom dok se svi građani prave da spavaju. Snimljen u stilu radio emisije koja svoje slušatelje obavještava o događanjima u njihovom gradu i donosi im lokalne vijesti, vremensku prognozu i stanje na cestama, ovaj podcast majstorski kombinira lovecraftovski horor i zonu sumraka s običnim i svakodnevnim. Park za pse nastanile su misteriozne osobe u kukuljicama i tamo apsolutno nisu dozvoljeni psi, u dnu kuglane je minijaturna podzemna civilizacija koja želi objaviti rat na cijeli grad, a stara žena bez lica koja potajno živi u vašem domu i mijenja vam wi-fi lozinku kada je naljutite kandidirala se za gradonačelnicu. Nove epizode izlaze dva puta mjesečno i traju dvadesetak minuta, a s obzirom da priča ima početak, a pretpostavljamo i kraj, preporučujemo da Welcome to Night Vale počnete slušati od prve epizode.

The Thrilling Adventure Hour

Thrilling Adventure Hour slavi zlatnog doba radija. Postoji od 2005. godine i izvodi se i snima uživo, dva puta mjesečno u losanđeleskom kazalištu Largo. Svaka epizoda je jedinstvena, ali ima nekoliko segmenata koji se ponavljaju, kao što su Sparks Nevada, Marshal on Mars (Busy Philipps tumači Jahača Crvenim Ravnicama, čovjeka kojeg su odgojili Marsovci koji je sada plaćenik na Marsu) i Beyond Belief (Paget Brewster glumi pijanu Sadie Doyle koja je ponajviše odana svom suprugu i ostanku u stanu, i kojoj se priviđaju duhovi). Pojavljuje se i Amelia Earhart, koja je lažirala smrt 1938. i od tada svoj avion koristi kao vremenski stroj kako bi zaustavila zlo trećeg Reicha u prošlosti i budućnosti. Osim tih segmenata, u svakoj epizodi može se čuti originalna glazba i reklame od pravih i izmišljenih sponzora. Sve dosadašnje epizode mogu se preuzeti ovdje.


Povezano