Objavljeno

Manfeels Park: Savršena satira internetskog antifeminizma

Izvrsni novi strip Manfeels Park feministički je odgovor na seksističko ‘trolanje’ koje kruži internetom. Strip donosi scene iz romana Ponos i predrasude, Jane Austen, u kombinaciji s postojećim antifeminističkim komentarima u kojima muškarci ‘koji imaju nešto vrlo bitno za objasniti’ redovito zauzimaju patronizirajući stav prema ženama.

Tijekom godina, likovi iz romana Jane Austen prikazivani su kao vampiri, zombiji, zvijezde romantičnih komedija i sl., a sada ih imamo prilike vidjeti kao autore idiotskih komentara na internetu, u stripu koji su osmislile Erin i Morag iz Škotske, a koji je postao hit na literarnim i feminističkim Twitter profilima.

Formula Manfeels Parka je jednostavna: jedan uz drugi postavljaju se gotovo doslovno preneseni argumenti antifeminističkih, mizoginih internetskih komentatora s rukom crtanim scenama iz BBC-jeve ekranizacije Ponosa i predrasuda, iz 1995. godine. Scene najčešće uključuju sarkastične reakcije Lizzy Bennet na neprimjerene prigovore feminizmu muškaraca koji ju okružuju.

U pozadini priče preostaje problematika same Jane Austen i pitanje je li ona bila feministica ispred svog vremena ili zapravo društvena konzervativka? „Kritičari i profesori vječno će raspravljati o tome, no u međuvremenu, oni koji su zapazili reaktivaciju obožavanja Jane Austen sredinom 1990-ih, kao i pojavu internetskog feminizma nedugo nakon toga, mogu slobodno tvrditi da se njezine riječi i likovi izruguju mizoginiji, jer su savršeno poslužili svrsi. Austen možda nije otvoreno politična, no zakoračila je u apsurd: apsurd koji na svojoj koži osjeća mlada žena u muškom svijetu“, piše Sarah Seltzer za Salon.

Strip pratite ovdje.


Povezano