Objavljeno

“Kći Indije” – Revolucija u kulturi silovanja

Kći Indije britanske redateljice Leslee Udwin priča je o slučaju silovanja i ubojstva koji je pokrenuo prosvjede diljem Indije i potaknuo preispitivanje prava žena i kulture silovanja u indijskom društvu. Koliko god sam film i priča koja je iza njega bili mučni, upravo je to ono što ih iz kolektivne traume čitave države pretvara u bitnu poruku namijenjenu svima.

Radi se o slučaju 23-godišnje Jyoti Singh koja je u prosincu 2012. godine s prijateljem silom ukrcana na privatni autobus. Muškarcima koji su ih poveli smetala je činjenica da su djevojka i dečko koji nisu povezani bračnim ili rodbinskim odnosom sami vani u večernjim satima. Jyotinog prijatelja pretukli, a nju odveli u stražnji dio autobusa gdje je uslijedilo brutalno grupno silovanje.

Autobus je kružio cestama Delhija skoro sat vremena, da bi zatim muškarci izbacili krvave žrtve na cestu. Jyoti je nakon dva tjedna umrla u bolnici od posljedica oštećenja unutarnjih organa.

Ono što je uslijedilo iznenadilo je Indiju ali i cijeli svijet. Gomila ljudi, poglavito mladih žena, izašla je na ulice i zatražila svoje pravo na siguran i dostojan život.

Kći Indije mozaičnim pristupom pokušava sastaviti priču o samom događaju, ali i svemu onome što mu je prethodilo i uslijedilo. U filmu sudjeluju gotovo svi bitni akteri priče, pa upoznajemo tako Jyotiine roditelje koji, osim što izlažu svoje viđenje događaja, govore o stigmatizaciji kojoj su bili izloženi jer su odlučili odgojiti svoju kćer kao jednako vrijednu u kulturi koju jedan od odvjetnika skupine silovatelja naziva “Najboljom. Jer u njoj za žene nema mjesta.”

Uz pravnike sa suđenja upoznajemo i pravnice i pravnike koji su sudjelovali u promijeni kaznenog zakona potaknutoj upravo ovim događajem. Ono što je zanimljivo kod ovog dokumentarca je i ekskluzivni uvid u stranu priče jednog od počinitelja, a širi okvir dobivamo kada priča prestane biti priča o individualcu i počinje biti priča o društvu.

Upoznajemo roditelje počinitelja i vidimo uvjete u kojima žive, a redateljica razgovara se i predstavnicima organizacija za pomoć mladima i siromašnima koji pokušavaju dočarati težinu života u siromašnim dijelovima Indije.

Postavlja se pitanje – koliko je Indija spremna naučiti iz svega i može li se išta promijeniti? Film je u Indiji zabranjen, a pravna bitka za njegovu dostupnost vodi se i danas.

O tome što ju je potaknulo da o ovom događaju snimi film redateljica Leslee Udwin izjavila je:

“Zaprepastile su me obične žene i muškarci Indije koji su se slili na ulice kao odgovor na ovo užasavajuće grupno silovanje i koji su zahtijevali promjene u pravima žena. Mislila sam da je najmanje što mogu učiniti pojačati njihove glasove.” 

Film pogledajte u petak (6.11.) u 19:00 sati u dvorani 1 Dokukina KIC.  Nakon projekcije očekuje vas razgovor s redateljicom Leslee Udwin putem Skypea.


Povezano