Objavljeno

Kasnoljetne TV i filmske preporuke

Raw

Došlo je vrijeme za novu turu filmskih i TV preporuka! Ako ste u potrazi za nečim malo probavljivijim (i više feminističkim) od Twin Peaksa, na pravom ste mjestu. U proteklih nekoliko mjeseci naišle smo na par zanimljivih serija i filmova koje vam preporučamo da pogledate dok anksiozno iščekujete prve dane rujna.

/// The Keepers ///

Ako vam se svidjela doku-serija Making a Murderer Laure Ricciardi i Moire Demos, Netflix ima novu poslasticu za vas. The Keepers donosi priču u neriješenom ubojstvu redovnice Cathy Cesnik koja je predavala u srednjoj školi Archbishop Keough u Baltimoreu. Serija prati Gemmu i Abbie, bivše učenice škole a danas žene u 60-im godinama, koje vode svoju istragu, pokušavajući saznati što se dogodilo njihovoj omiljenoj učiteljici. Pritom na površinu isplivava mračna priča o pedofiliji, učenicama žrtvama koje su godinama skrivale svoju traumu i čitavom sustavu koji štiti svećenika za kojeg se sumnja da je bio povezan s Cathyjnom smrću.

Ocjena: 4/5

Citat: “Everyone else has failed us.”

Plus: Gemma i Abbie su zakon

Minus: zadnjih par epizoda djeluje pomalo razvodnjeno, kao da se izgubio fokus

/// Big Little Lies ///

Moram priznati, imala sam otpor prema ovoj seriji. Nisam osobita ljubiteljica triju glavnih glumica (Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley) i nije mi se dalo gledati još jednu varijaciju Očajnih kućanica. No, u nedostatku drugih serija i ohrabrena činjenicom da je scenarij napisao David E. Kelley (autor meni genijalne serije Boston Legal) prema romanu Liane Moriarty, krenula sam gledati – i nisam mogla prestati. Gluma je odlična, kao i glazba, a likovi – iako često odbojni/iritantni/naporni – prikazani su s empatijom, što je začuđujuće jer možda ne biste očekivale da ćete imati puno razumijevanja za probleme bogatih bjelkinja (tu su sukobi oko roditeljskih metoda, neostvarene ambicije, samohrano majčinstvo, obiteljsko nasilje, silovanje, solidarnost, itd.). Ukratko, unutar svog žanra (sapunica/drama/krimić) riječ je o sasvim pristojnoj seriji.

Ocjena: 4/5

Citat: “I love my grudges. I tend to them like little pets.”

Plus: izrazito zadovoljavajući završetak

Minus: lik Alexandara Skarsgarda je na trenutku nedosljedan (zlostavljač koji psihologinji na prvoj terapiji otvara dušu, halo?), a lik Laure Dern tek pred kraj dobiva dimenziju ljudskosti

/// Raw ///

Što se tiče radnje, Raw – koji žanrovski najčešće biva opisan kao arthouse body horror – je prilično jednostavan: mlada vegetarijanka Justine (wink, nudge, Markiz de Sade) započinje studij veterine, no nakon što na inicijacijskom ritualu pojede sirovo meso, ono ubrzo postaje jedino što želi (i ništa je neće spriječiti da ga dobije). Redateljica Julia Ducournau izjavila je da njena fascinacija mesom potječe još iz djetinjstva: otac joj je dermatolog, a majka ginekologinja. “Bila sam svjesna da tijelo može mutirati na neočekivane načine i imati svoju autonomiju. Recimo, vi ne odlučujete da ćete imati osip – to radi vaše tijelo. Dakle, jeste li vi vaše tijelo ili je vaše tijelo vi? To je nešto što me oduvijek zanimalo,” objasnila je.

Ocjena: 3,5/5

Citat: naglasak nije na dijalogu, već na vizualnom, pa od upečatljivih scena možemo spomenuti onu u kojoj sestra depilira Justine (nakon čega se, vjerujem, nećete više nikad depilirati)

Plus: lijepa fotografija

Minus: na trenutke je dojam da se radnja pomalo gubi u korist prikaza gadosti koji su sami sebi svrha

/// Prevenge ///

Alice Lowe, redateljica filma i glumica koju možda znate iz Sightseers ili Garth Marenghi’s Darkplace, glumi trudnicu Ruth kojoj fetus daje naredbe da ubija ljude na osobito brutalne načine. Ako vam ovo nije dovoljna preporuka, stvarno ne znam što bih dodala. Na neki način film je autobiografski: Lowe je napisala, režirala i glumila u njemu u visokoj trudnoći, a dio inspiracije proistekao je iz straha da zbog majčinstva više neće moći raditi (jedna od žrtava u filmu je okrutna direktorica koja trudnoj Ruth objašnjava zašto je nelogično zapošljavati buduće majke). Najveća mana filma je što nakon nekog vremena počinje djelovati poput skeča koji se previše odužio (forma kratkog filma možda bi bila prikladnija), no ipak je riječ o zabavnom, originalnom i provokativnom uratku kojeg vrijedi pogledati.

Ocjena: 3,5/5

Citat:

Liječnica: “You got this force of nature now inside you.”

Ruth: “I think nature’s a bit of a cunt, don’t you?”

Plus: svidjela mi se ideja krvožednog fetusa

Minus: pomalo je razočaravajuća Ruthina motivacija za ubojstva, koju saznajemo na kraju filma


Povezano