Objavljeno

Mainstream filmovi i dalje u kroničnom nedostatku žena

Prema istraživanju dr. Marthe Lauzen, iz Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu pri državnom sveučilištu San Diego, filmovi o ženama i djevojkama postaju sve rjeđi. Naime, samo je 29% glavnih ženskih likova u Top 100 filmova 2014. godine.

Centar provodi opsežan program istraživanja o ženama koje rade ispred i iza kamera, te dokumentira (pod)zastupljenost žena i istražuje uzroke kontinuirane rodne nejednakosti. Svake godine, pod vodstvom dr. Lauzen, analiziraju 100 visokobudžetnih filmova i objavljuju rezultate u studiji nazvanoj Celluloid Ceiling.

“Kronična podzastupljenost žena i djevojaka otkriva neku vrstu fiksne točke u mainstream filmskoj industriji”, komentira Lauzen. “Žene nisu manjinska publika i nisu ništa riskantniji izbor od muškaraca.” 

U intervjuu za Chicago Tribune Lauzen je također izjavila: “Ako (bijeli) muškarci režiraju glavninu naših filmova, većina tih filmova bit će o (bijelim) muškarcima i prikazana s njihovog stajališta”. Stoga ne čudi što izbor likova uvelike ovisi o tome je li film režirala ili napisala žena.

U filmovima s najmanje jednom redateljicom ili scenaristicom, žene čine 39% protagonista/ica, a u filmovima muških redatelja i scenarista 4%. Također, ženski likovi vjerojatno će biti mlađi od svojih muških kolega, motivirani željom da pomognu drugima (umjesto da provode svoje ciljeve) i veća je vjerojatnost da će primarno biti identificirani u odnosu na drugi lik (kao žena, djevojka, kći, i dr.), te je manje vjerojatno da će biti identificirana s nekom profesijom.

Prenosimo neke od zaključaka, a cijelu studiju možete pogledati ovdje:

 – samo 12% jasno definiranih protagonista/ica su žene

 – ženski likovi mlađi su od svojih kolega – većina ženskih likova je u 20-ima (23%) i 30-ima (30%) godinama, dok je većina muških likova je u 30-ima (27%) ili 40-ima (28%)

 – postotak muških likova u 50-im godinama (18%) je dvaput veći od ženskih likova u istim godinama (9%)

 – u filmovima s minimalno jednom redateljicom ili scenaristicom, žene čine 39% protagonista/ica, muškarci 35%, a miješane grupe 26%.

 – u filmovima u muškoj režiji, žene čine 4% protagonista/ica,  muškarci 87%, a miješane grupe 9%.

Čini se da filmska industrija planira svoju zaradu gotovo isljučivo na muškoj publici jer, ako pogledamo najpopularnije naslove (koji su se našli i u Top 100 navedenog istraživanja), radi se većinom o tematici koja, ukoliko se vodimo stereortipima, privlači upravo tu ciljnu skupinu. Da nabrojimo samo prvih nekoliko: American Sniper, Birdman, Kingsman, Imitation Game, John Wick, Gone Girl,…  Svijet muških heroja. [B.Z.] Indiewire


Povezano