Objavljeno

Kanye West – feminist ili baš i ne?

Kolumnist portala Feminist Wire Ron B. Neal nedavno je ustvrdio kako se popularnog pjevača Kanyea Westa možda ne može smatrati feministom, ali ga se ne može niti strpati u isti koš sa šovinistima. Tekst je potakao vrlo žustru diskusiju, osobito među čitateljicama kojima nikako nije jasno “u kojem se to paralelnom svemiru za tipa koji repa o gušenju ili linčovanju žena, a u spotu paradira s odsječenom ženskom glavom ne može ustvrditi da mrzi žene”. Neal svoje zaključke temelji na spotovima, u kojima su za razliku od onih Snoop Dogga, Nellya ili čak Jay-Z-a, Westove plesačice mnogo ‘pristojnije’ jer ne tresu dupetom.

Također tvrdi kako je naizgled opaki Kanye zapravo emotivac koji se ne srami pokazati svoju ranjivost i nesigurnost, te na taj način razbija mit o snažnom, emocionalno neosjetljivom alfa-mužjaku, koji je do sada bio zaštitni znak hip-hop glazbene industrije. “Kad slušam Kanyea Westa” objašnjava Neal “ne čujem muškarca koji je objavio rat ženama. Dok slušam njegovu glazbu, čujem muškarca koji je razvio vrlo složen stav prema ženama”.

Reakcija na ovaj članak bio je i tekst na web stranici Crunk Feminist Collective u kojem se navodi kako je ranjivost koju Neal toliko cijeni kod Westa zapravo tradicionalna karakteristika tzv. “ozbiljnih crnih izvođača” poput Ralpha Ellisona ili Jamesa Baldwina. No ono što autorici teksta doista bode oči kod Neala jest temeljno nepoznavanje i nerazumijevanje feminizma kao takvog.

“Ako sam dobro shvatila, Neal tvrdi da Kanye nije stopostotni šovinist samo zato što mu pjesme nisu pretjerano seksističke. To je kao da kažete da su jedini rasisti koji bi nas trebali zabrinjavati oni koji posjeduju člansku iskaznicu Ku Klux Klana”

piše anonimna autorica.

Nealovi se argumenti, dakle, svode na sljedeće:
a) nije Kanye tako loš, ima i gorih i
b) West pokazuje da i reperi imaju osjećaje.

A to, zaključuje autorica, nije ni približno dovoljno da ga se okarakterizira kao ne-mizoginog ili ne daj bože kao feminista.

[N.K.]

P.S. Ovo nam je najbolja pjesma sa njegovog novog albuma ->
I ako poslušate stvar pa tek onda idete čitati riječi najbolje ćete uočiti taj procjep između glazbe i teksta:

[Kanye West]
Something wrong
I hold my head
MJ gone…our n-gga dead!
I slapped my girl, she called the feds
I did that time and spent that bread
I’m heading home, I’m almost there
I’m on my way, heading up the stairs
To my surprise, a n-gga replacing me
I had to take ’em to that ghetto university

[Chorus]
All of the lights
Cop lights, flash lights, spot lights
Strobe lights, street lights
(all of the lights, all of the lights)
Fast life, drug life
Thug life, rock life
Every night
(all of the lights)

[Rihanna]
Turn up the lights in here, baby
Extra bright, I want y’all to see this
Turn up the lights in here, baby
You know what I need, want you to see everything
Want you to see all of the lights


Povezano