Objavljeno

Kamp za rodno nedefinirane dječake (foto)

Tijekom protekle tri godine fotografkinja Lindsay Morris dokumentirala je aktivnosti koje se provode u kampu za rodno nedefinirane dječake i njihove roditelje.

Kamp You Are You namijenjen je „roditeljima koji nemaju rodno-potvrđujuće trogodišnjake, koji žele nositi visoke pete te preferiraju ružičasti odjel u K-Martu umjesto mračnih odjela“ izjavila je Morris uz smijeh. To je također mjesto na kojemu se i roditelji i djeca osjećaju zaštićeno u okolini koja potiče slobodno izražavanje. „Klinci ne moraju gledati preko ramena u strahu i mogu se opustiti. To su četiri dana u kojima ništa od toga nije važno, te su okruženi članovima obitelji koji ih podržavaju“ dodala je.

Izjavila je i kako je njezin fotografski cilj projekta predstaviti duh dječaka u njihovom punom sjaju. U kampu imaju priliku zablistati kroz predstavljanje talenata ili kroz modne revije za koje se sudionici pripremaju cijelu godinu, vježbajući svoju točku ili kreirajući svoju haljinu sa majkama ili obiteljskim prijateljima.

Iako se ne zna hoće li se djeca u kampu s vremenom identificirati kao gay, odnosno transrodna, ili hoće li se na ovaj način društveno konstruiranje roda i seksualnosti transformirati, ovako organizirani kamp pruža djeci mogućnost potpuno drugačijeg sagledavanja samoga sebe.

Morris se nada da će objaviti knjigu svoga rada i lansirati veliki multimedijalni show koji putuje kroz SAD i svijet te pokazuje novo lice LGBT mladih. Djeca koja su sudjelovala u njenom programu su fotografirana uz dopuštenje roditelja. Njezin krajnji cilj je pokretanje fondacije za prikupljanje novca kojim bi se djeci lošijeg materijalnog statusa omogućilo pohađanje kampa.

„Zbilja bih voljela pratiti djecu kroz odrastanje i vidjeti kakve će oblike odnosa ona razviti. Želim svjedočiti evoluciji, znajući od kuda su krenuli te vidjeti kako će se život za njih odigrati, nadam se sretno, i mislim da će oni imati bolji prijelaz u život odraslih nego generacija prije njih,” zaključila je. [M.K.] Slate

Fotografije možete pogledati ovdje.


Povezano