Objavljeno

Kako izgleda selo u kojem je pristup muškarcima zabranjen

Kenija je zemlja opterećena problemima seksualnog nasilja i rodne nejednakosti. Prema nacionalnom istraživanju iz 2010. godine, 32% Kenijskih djevojčica iskusiti će seksualno nasilje prije napunjene 18. godine života. Prema UNICEF-u, 27% kenijskih djevojčica podvrgnuto je genitalnom sakaćenju, a 26% udano je prije 18. godine.

Za djevojčice koje žive u ruralnim dijelovima zemlje situacija je često i gora. Siromaštvo često primorava obitelji na očajničke korake, pa je dječji brak zbog nedostatka novca ili stoke gotovo uobičajen.

Iako je isprva bilo zamišljeno kao utočište za žrtve silovanja, selo Umoja danas pruža utočište ženama koje žele pobjeći od bilo kakve vrste nasilja, radilo se o silovanju, obiteljskom nasilju, genitalnom skaćenju ili dječjem braku.

Umoja je smještena oko 370 km sjeverno od glavnog grada Nairobija. Okružena je trnovitom živicom i pristup muškarcima je zabranjen. Osnovala ju je 1990. godine grupa od 15 silovanih žena. Danas, Umoja broji 47 stanovnica i 200 djece, koji su stvorili/e potpuno samoodrživu zajednicu.

Žene vode obližnji kamp za turiste, prodaju rukom izrađeni nakit i ostale rukotvorine i održavaju edukacijske performanse u obližnjim selima kako bi upoznale i druge žene upoznale s pravima koja imaju. Ne samo da žene zarađuju od svojih aktivnosti, nego otkrivaju i osjećaj samopouzdanja koji do tada nisu imale.

„Naučila sam raditi stvari koje su ženama obično zabranjene. Dozvoljeno mi je da zarađujem vlastiti novac i kada turisti kupe moje perlice tako sam ponosna“, rekla je za The Guardian jedna od stanovnica sela.

Osnivačica Umoje, Rebecca Lolosoli, došla je na ideju osnivanja sela samo za žene dok je ležala u bolnici oporavljajući se nakon što ju je grupa muškaraca pretukla zbog govorenja o ženskim pravima. Priče poput njene nisu rijetkost, jer žene nemaju nikakav utjecaj na pitanja koja se tiču upravljanja selom i često bivaju pretučene ako se usude izraziti svoje mišljenje ili zauzeti za svoja prava.

Mnoge od stanovnica Umoje navodno su silovali Britanski vojnici u Keniji tijekom već četiri desetljeća dugog vojnog partnerstva tih dviju zemalja. To partnerstvo došlo je u pitanje ranije ove godine nakon što je Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta zaprijetio otkazivanjem partnerstva ukoliko optuženim vojnicima ne bude suđeno prema Kenijskim zakonima.

I dok mnoge žene iz Umoje kažu kako „ne mogu zamisliti ponovni život sa muškarcem“ nakon života u selu, kažu da im se muškarci i dalje „sviđaju“ i da žele imati djecu. U njihovoj kulturi, imati djecu je mnogo važnije za ženu nego biti udana. Brojka od 200 djece koliko ih trenutno živi u selu, pokazuje da žene i dalje traže veze izvan sela, činjenica koja veoma zabavlja muškarce iz okolnih sela, kako tvrdi The Guardian.

„Imati djecu i biti neudana nije dobro u našoj kulturi“, rekla je jedna od stanovnica, mlada majka petero djece. „No, još je gore ne imati djece. Bez djece smo ništa.“

Očito se mnoge od njih sasvim dobro snalaze bez muškaraca. Kako je rekla Seita Lengima, jedna od starijih stanovnica, izvan sela ženama vladaju muškarci i ne mogu ništa promijeniti. U Umoji žene imaju slobodu. TakePart


Povezano