Objavljeno

Kad te netko vrijeđa online – nacrtaj ga

Iako mnogima korisne, internetske aplikacije za zbližavanje samaca, nažalost su i plodno tlo za seksualno uznemiravanje. U zaklonu računala i korisničkog imena, ljudi su često ohrabreni reći neke prilično ponižavajuće stvari, a seksualni interes pretvoriti u zlobno izražavanje bez ikakvog obzira prema žrtvi.

Očekivano je da odgovora neće biti, već će vrijeđanje i nasilne riječi pogoditi zid, a najgora stvar koja se može dogoditi jest da vas blokira osoba koju nikad nećete morati susresti ili s njom razgovarati, što teško možemo smatrati reperkusijom.

Umjetnica Anna Gensler, korisnica jedne takve aplikacije, koja se i sama susrela sa seksualnim uznemiravanjem na internetu, odlučila mu je pristupiti kreativno i originalno.

Svaki put kad dobije uvredljivu poruku, ona nacrta pošiljatelja golog, te u crtež uklopi uznemirujuće riječi kojima joj se obratio. Crtež im pošalje, ali ga i uploada na svoj Instagram profil.

Sama Gensler tvrdi da je njezina ideja možda nezrela, ali inzistira da kazna odgovara zločinu, jer su i njihove poruke njoj bile pubertetske, a opet strašno uvredljive.

Crteži su pomalo neugodni jer se autorica namjerno trudila zlostavljače prikazati zapuštenima, nemarnima i ne osobito obdarenim osobama, pa seksualnost i golotinja prikazane na ovakav sirov i ponižavajući način djeluju uznemiravajuće.

No, ovi šokantni crteži teže civilizirati ponižavajuće načine na koje razgovaramo o seksu na internetu, jer je ono što je trebalo biti čin ljubav, poštovanja vrijedno i ugodno, postalo agresivno u svrhu ponižavanja.

Ova umjetnost je uvredljiva i okrutna, ali ako ju pokušamo razumjeti manje kao uvredu s ciljem osvete neukim pojedincima i više kao optužnicu internetskog uznemiravanja i ponižavanja, mogli bismo iz svega izvući nešto korisno. Bust


Povezano