Objavljeno

Kako preživjeti balkanski patrijarhat?

Kada se tamo negdje početkom pandemije na Instagramu pojavio profil pomalo kriptičnog naziva Grof Darkula, koji je tada bio prvenstveno platforma za darivanje (otud Darkula), malo tko je mogao predvidjeti da će ubrzo prerasti u nešto puno veće i kompleksnije. Na našim prostorima jedinstven, ovaj pomalo neočekivan ali svakako dobrodošao spoj influensanja i aktivizma danas ima više od 50 tisuća pratiteljica i pratitelja.

Svoj komad javnog prostora iskoristile su za bavljenje temama nasilja u društvu i obitelji, mentalnog zdravlja, homofobije, predrasuda te ženskih i reproduktivnih prava. Ponosni su na činjenicu da se na njihovoj platformi u središte stavljaju žrtve i njihova iskustva, kao i da se o osjetljivim i tabu temama razgovara otvoreno i bez posramljivanja, zbog čega je i tako velik odaziv na pitanja koja postavljaju u svojim objavama.

izvor: Grof Darkula

Osim po progresivnim i osviještenim stavovima, Grof Darkula poznata je po tome što je identitet članova tima nepoznat. Na samom početku priče, kada je profil imao drugu svrhu (darivanje), nije bilo potrebe za otkrivanjem identiteta, a kasnije su, kako nam otkrivaju, odlučili ostati anonimni jer je postojala neka posebna čar u tome. Ubrzo se ispostavilo da se i ljudima koji ih prate to sviđa jer im omogućuje da se usredotoče na sam sadržaj i poruke.

Nedavno je cijela priča dobila i novi “izdanak” – knjigu Grof Darkula: Priručnik za preživljavanje, koja donosi 20 poglavlja, odnosno priča iz stvarnog života koje su povezane s društveno-političkim fenomenima o kojima se i dalje premalo (ili neupućeno) razgovara. Teme koje pokrivaju kreću se od obiteljskog nasilja, preko predrasuda i autanja, do prava na pobačaj i odbijanja majčinstva. Kako su nam objasnili, “dali smo publici najintimnije dijelove iz svojih života jer, osim što nas tako ljudi mogu bolje upoznati, smatramo da aktivizam ima najbolji učinak kroz osobne priče.”

Naime, primjeri koje navode zasigurno će mnogima zvučati poznato jer smo svi odrastali u istom okruženju – balkanskoj verziji patrijarhata koja kažnjava sve koji svojim stavovima, ponašanjem ili životnim izborima odudaraju od norme. Zanimljivo je i da su poglavlja pisana u prvom licu te naizmjenično u muškom te ženskom rodu, zbog čega se stvara dodatni dojam bliskosti između autora/ice i čitatelja/ica, a u knjizi se koriste i (obrađene/uređene) stvarne fotografije iz njihovih života koje bilježe djetinjstvo, odrastanje, obiteljske prizore i društvene rituale.

izvor: Priručnik za preživljavanje

Priručnik za preživljavanje mogao se naručiti putem stranice Drugi Krak, koja je još jedan projekt tima Darkula. Riječ je o specijaliziranoj online trgovini za second hand, vintage i retro odjeću kojom žele educirati ljude o negativnom utjecaju masovne proizvodnje i modne industrije na okoliš te promicati cirkularnu i održivu modu. Loša vijest je da je Priručnik na webshopu rasprodan, no preostalo je nekoliko primjeraka koje ćete moći kupiti u srijedu, 24. svibnja na predstavljanju knjige u sklopu Zagreb Book Festivala. S početkom u 18:30 u KIC-u, predstavljanje će uključiti panel diskusiju s gostima i gošćama koji dolaze iz područja novinarstva, književnosti, aktivizma i psihologije: Nastja Kulović, Pamela Perkić, Duje Kovačević i Miranda Novak, uz moderaciju Ivane Bodrožić.

Što se tiče planova za budućnost, Grof nam otkriva samo da planiraju drugo (dopunjeno) izdanje, a za detalje ćemo se, izgleda, morati strpjeti! A do tad, zapamtite da:

Podrškom i čuvanjem najranjivijih u našoj zajednici, povezivanjem, razgovorima i empatijom – možemo preživjeti i stvoriti svijet u kojem ćemo svi biti sigurni i voljeni.


Povezano