Objavljeno

Igra ne poznaje rodne uloge

Svjesni/e smo, božićni pokloni već su kupljeni i podijeljeni, no unatoč tome dijelimo s vama zanimljivu francusku reklamu koja se bavi temom rodnih stereotipa kod dječijih igračaka.

S naslovom #GenderFreeChristmas (Božić bez roda), reklama trgovačkog lanca Système U prikazuje djecu koja razgovaraju o razlikama između dječaka i djevojčica. Govore da dječaci moraju raditi i zarađivati kad odrastu, da vole sport, plave stvari i igračke superjunaka, dok djevojčice vole ružičaste stvari, lutke i setove za čaj te će se kad odrastu brinuti za djecu, piše TheHuffington Post.

Nakon toga odlaze se igrati u prostoriju prepunu igračaka. Njihove odluke o tome s kojim će se igračkama i kako igrati pokazuju da njihove ranije misli o rodu samo zrcale naučene klišeje, a ne njihovo prirodno ponašanje. Vidimo da se djevojčice igraju s autićima i kamionima, bubnjevima i alatom, a mnogi se dječaci igraju s lutkama i kuhinjskim setovima.

Ukoliko se stoga djetetu kao božićni dar i priuštili igračku koja reproducira rodne stereotipe, drugi put razmislite o drugačijoj opciji, a u igri s prijateljima/cama nemojte nametati ograničenja. [L.P.]


Povezano