Objavljeno

Grupa Žen o novom albumu Jantar: Maštamo o prekooceanskoj turneji!

Fotografije: Kristijan Smok

U samo tjedan dana otkada su Žen objavile svoj novi album Jantar pozitivne reakcije publike, glazbenih medija i blogosfere najavljuju kako će i ovaj, njihov drugi album biti slušan, skidan i dijeljen u cijeloj regiji i izvan nje, gdje god ovaj četveročlani kolektiv bude svirao ove jeseni i zime.

Na albumu kojega će skoro objaviti i na vinilu, Žen nastavljaju tamo gdje su stale s prethodnikom, debi albumom I onda je sve počelo.  Zvučna i lirička slika benda u novim je pjesmama iz post i kraut rocka proširena u snovitu, filmičnu, akustičnu psihodeliju namazanu shoegazeom.  Ženov Jantar nije samo soundtrack za eskapistička popodneva i noći, u svojoj glazbenoj slagalici uspijevaju se dotaknuti i materijalnih stvarnosti koje ih okružuju, stignu se poigrati ne samo glazbenim nego i rodnim identitetima.  Unikatan su domaći bend za kojeg se lako zakače i oni koji ne znaju mnogo o glazbenim žanrovima iz kojih je Žen iznikao.

Zbog svega ovoga trebalo je popričati s gitaristicom Evom Badanjak i bubnjarkom Sarom Ercegović.

U album ulazite sa spoken wordom basistice Ivone Ivković, u pjesmi Ja ću biti bor. Sa stihovima „Ja neću biti rob kalupima iz kojih nisam otisnuta“ dovoljno govorite o svom odnosu prema neoliberalnog kapitalističkog sustava koji melje sve pred sobom i teško mu je umaknuti? Čemu vi robujete? Kako okrenuti ‘igru u svoju korist’?

Eva: Mi robujemo bendu, hehehe. E pa ovo je pjesma podrške iliti bodrenja svima koji se žele odmaknut iz okvira koji nam se nameću.J

Sara: U razdoblju smo prividne slobode i modernog ropstva, sistem je koncipiran tako da nas veže za mjesto, bankovni račun i besmislene rutine.  Osvještavanjem i preuzimanjem odgovornosti se može puno toga promijeniti, svatko u svom mikro svijetu, a kada bi u imaginarnoj situaciji svi to napravili, svijet bi bio posve drugačije, i vjerujem, puno sretnije mjesto. Pjesma Ja ću biti bor priča o zaostalim krhotinama pogrešnog odgoja u kojem je bitno biti cijenjen, a ne sretan.

Prvi singl Kraj početak me je jako podsjetio na novi psihodelični pop/rock val koji u nas najbolje predstavlja grupa Pridjevi, a u nekim trenutcima albuma podsjetili ste me i na bendove poput Warpainta. Koji su bendovi i glazbene struje na vas kao bend utjecali u posljednje vrijeme?

Eva: Teško pitanje jer ih ima dosta. U zadnje vrijeme sam čest gost u Attacku, i nekim čudom sa bila skoro na svim hardcore koncertima te poslušala stvarno odlične bendove. Živ Žar Žur koncerti su za mene također mjesto inspiracije.Nemeček me fakat oduševio. A  bendovi koje u zadnje vrijeme preslušavam su: Flesh World, DIIV, Cluster, Ride… ima ih.

Sara: recentna izdanja bendova Mono, Silver Mount Zion i Godspeed You! Black Emperor su mi standardna postava playera, no trenutno rehabilitiram uši i um od snimanja i miksanja, pa mi često paše tišina i uživam u pronalaženju novih, naizgled skrivenih, zvukova i ritmova okoline.

Jedna lijepa akustično-psihodelična stvar na albumu se zove Slava Raškaj. Na koji ste način za ovu pjesmu bile inspirirane s Raškaj, jednom od prvih poznatih hrvatskih slikarica – žena?

Eva: Slava Raškaj je jedna prekrasna povijesna ličnost, ova pjesma je posveta njenom bezvremenskom i neograničenom pogledu na svijet. Kad gledam njene slike doživljavam isti osjećaj kao kad sam u šumi ili negdje u prirodi, beskrajan mir.

Sara: Slava Raškaj, snažna žena.

Puno je prirode u vašim pjesmama, stihom i zvukom, atmosferom, a sve tri/četiri ste stanovnice velikog grada. Razmišljate li ikada da svoju glazbenu i životnu bazu prebacite izvan grada?

Eva: Stalno. To je moj san za svaki dan 😀

Sara: Naravno! Nije u gradu loše, okruženi smo predivnim i inspirativnim ljudima, no u prirodi se istinski otvaraju kanali kreativnosti i ideje samo dolaze. Šuma je magična.

Zanimaju me vaša očekivanja od samih sebe koje ste postavile s drugim albumom Jantar. S prethodnim I onda je sve počelo ste probile led, proširile bazu slušatelja, dobile pozitivne kritike od strane nekih mainstream, ali i nezavisnih medija u regiji, napravile sve ono što se svaki bend nada napraviti s prvim (dugosvirajućim) albumom. Što dalje?

Eva: Ima tu još puno posla, ako dođemo do petog albuma onda ćemo se pitati šta dalje.

Sara: Nakon prvog albuma smo dosta nastupale, s Jantarom želimo još više. Iako brojimo značajan broj nastupa po Europi, ima još jako puno mjesta gdje nismo bile, a naravno maštamo i o prekooceanskoj turneji!

Opet je na albumu mnogo mora, pijeska, suptilnih ljubavnih izjava izrečenih bez pompe i pop afektiranja. Pjesma Kraj početak je najizravnije ljubavna pjesma na albumu, preptpostavljam da govori o komplementarnosti intimnog i kreativnog odnosa Sare i Eve?

Eva: U pjesmi ima dosta simbolike, svatko se može prepoznati u nekoj od situacija.

Sara: Kraj početak opisuje kompleksan odnos, sraz različitosti i ciklički proces u kojem je svaki kraj ujedno i početak.

Pored rodne fluidnosti koja je ugrađena i u samo ime benda, naglašena dimenzija tekstova na Jantaru je i stalno kretanje. Najočitije je to u pjesmi Išao sam negdje, bila sam svugdje, što ne čudi kada se zna koliko kilometara godišnje napravite kombijem na putovanjima.  Što vam sve nose ta putovanja, koliko su vam važna?

Eva: Putovanja su razlog koji nas pokreće, najljepše je sjest u kombi i maknuti se iz svakodnevnice. Po prirodi smo nomadi i nije čudo da nas to usrećuje.

Sara: Najvažnija, predivno je upoznavat i svojom umjetnošću usrećivat nove ljude. Putovanja su najintenzivnija razdoblja za bend, sve se brzo odvija, jer druge opcije ni nema, tako da kroz turneje najviše napredujemo u svakom pogledu.

Što vam se događalo između ova dva albuma? Do kojih ste spoznaja stigle, a koje su važne da bi nastavile dalje mudrije?

Eva: Dosta smo nastupale, jače smo sigurno i izdržljivije. Mislim da je tolerancija dosta bitan faktor bez kojeg neide i zahvalna sam svima u bendu što toleriraju moju neodlučnost, posebno Sari koja gura ideje da se realiziraju.

Sara je u posljednjih godinu dana imala problema sa zdravljem, koliko vas je to usporilo u snimanju albuma, koncertima? Što je pozitivno u cijeloj toj priči, je li to ‘usporavanje’ donijelo neki novi stav, odluke?

Eva: Nismo ni primjetile da se nešto usporilo, za ovaj album bilo nam je potrebno trostruko manje vremena. Sara je stvarno Superwoman <3

Sara: Kada smo doznale da ja moram na zahtjevniju operaciju koljena i da je neizvjesno koliko dugo nakon operacije neću moć svirati bubnjeve, odlučile smo pomaknuti snimanje albuma na par mjeseci ranije nego smo inicijalno planirale. Stvaranje pjesama za Jantar mi je do sada najbolje stvaralačko iskustvo, tri tjedna smo od jutra do mraka samo svirale i stvarale, nakon čega smo otišle u studio u kojem smo vodile utrku s vremenom da snimimo što više toga prije nego ja odem pod nož. Koncertno u tom razdoblju nismo bile aktivni, ali to nam je dalo vremena i elana da radimo na mnogim drugim, do tada zapostavljenim, stvarima koje se tiču benda.

{gallery}homesession_zen{/gallery}

U pripremi za intervju ste mi rekle da uskoro snimate i treći album.  Produktivne ste.  Očito ste u posljednje dvije godine napisale dosta novih pjesama.  Kako pišete pjesme?

Eva: Pjesme se dešavaju, na probama ili u sobama za noćnim lampama, i onda se glancaju dok ne zasjaje.

Sara: Istina, zapljusnuo nas je val kreativnosti, pogotovo dok smo radile Jantar, tako da je ostalo još podosta materijala koji još treba doraditi ili radi vinilnog formata nije stao na ovaj album, tako da mi se čini da ćemo na treći album čekati kraće nego na drugi.

Škicavajući vaše privatne fotografije zamijetila sam da kod kuće imate dosta različitih instrumenata.  Igrate se?

Sara: Imamo već puno više sinteva, ritam mašina i sličnih spravica nego što imamo ruku u bendu i kanala na mikseti, ali po tom pitanju smo posve djeca, igračaka nikad dosta. Posebno nas zanimaju vintage uređaji, iako se ne libimo nabaviti i neka zanimljiva nova izdanja.

Atmosferu pjesama s albuma može se koloristički predstaviti zlatno-smeđom bojom jantara. Melodije su tople, eterične, ponegdje i kao da tvore soundtrack nekog bajkovitog filma.  Jantar je amajlija, kamen koji donosi sreću, povezuje ga se s magijskim, ljekovitim. Objasnite moguće potencijale naslova albuma?

Eva: Slažem se sa svime što si rekla, album kao da ne pripada ni jednom vremenu, kao da je tu oduvijek, samo se sada pokazalo i reklo: ˝Zdravo!˝

Sara: Kada sretnem osobu s jantarnom ogrlicom moći ću reći „imam nešto što ti savršeno pristaje“. To je potencijal.

U Slavenskoj bajci na kraju albuma, izvikujete slova i glasove č i ć, đ i dž – frikative specifične za slavenske jezike.  Afrikat „ž“ u imenu vašeg benda često zbunjuje vaše zapadno-europske fanove. Kako je nastala ova pjesma?

Eva: Slavenska je morala nastati  jer je došla kroz smijeh i veselje. U pjesmi slavimo glasove č, ć, dž,đ, izvlačimo pozitivnu i nebuloznu stranu našeg jezika.

Sara: Jednu večer smo Eva i ja našle kartu Jugoslavije koja je na poleđini imala ispisanu himnu Hej Slaveni, pionirsku zakletvu i neke povijesne zanimljivosti o republikama i glavnim gradovima, razgovor se nastavio temom o autohtonim slavenskim slovima koja nas prvenstveno asociraju na gramatičke diktate i probleme oko razlikovanja, te smo odlučile napraviti jednu pravu slavensku pjesmu, koja je vesela i ima potencijala da se uz nju zapleše kolo! (smijeh) Pjesma je posebna i po tome što imamo prvo gostovanje na albumu, recital nakrcan slovima č, ć, dž i đ teatralno je izvela naša prijateljica i glumica Andrea Giordani. Sve u svemu, samo veselje. Vokale nismo mogli snimiti bez da ne zavarimo od smija, pa smo odlučile dio te atmosfere iz studija ostaviti i u finalnom miksu pjesme.

Već u prvom tjednu objave albuma stigle su sjajne reakcije na Jantar. Prije nekoliko dana album je bio najskidaniji domaći album na Bandcampu. Prva recenzija na Pot listi objavljena je unutar 24 sata od objave albuma. Prilično dobar početni vjetar u leđa. Jeste li ga očekivale?

Sara: Teško je razvijati bilo kakva iole realna očekivanja iz ovako subjektivne pozicije. Osjetile smo da smo napravile kvalitetan album, da ima lijepu priču, te da je emotivno i muzički jak, no unatoč tome nismo imale pojma kako će biti prihvaćen kad ga pustimo van naše privatnosti, tako da nas svaki pozitivan komentar, pohvala, poruke podrške, oduševljava i veseli.

Prije nekoliko dana i grupa Vatra objavila je najavni singl naslova Jantar, ali vi ste ih, s istim naslovom albuma, za dan preduhtrile. I mainstream vas već potkrada, to je bjelodano. Dva benda omađijana jantarnim naslovima. Je li u pitanju neka magija, vračka?!

Sara: Nešto mora da je, slučajnost sigurno nije. Ili ima neka tajna veza ili nam je netko hakirao snove. Prijavile smo slučaj inspekciji za interdimenzionalni promet kreativnih inputa. Navodno je došlo do sudara dviju stvaralačkih zraka koji je prouzročio blažu eksploziju usiljed koje je krhotina žen kreativnog traka upala u vatru.

Najavimo samo kratko koncerte i promocije koji slijede?

Sara: Koncertnu promociju albuma započet ćemo ovaj tjedan turnejom po Bosni i Hercegovini u sklopu koje ćemo nastupati i na Pitchwise festivalu u Sarajevu. Krajem mjeseca sviramo u  Sloveniji i Austriji, a uskoro ćemo najaviti i datum zagrebačke promocije albuma.


Povezano