Objavljeno

Novi singl ŽEN-a predstavlja otpor svim mogućim okvirima

Audio vizualni sastav ŽEN danas je objavio četvrti video spot sa svog recentnog i hvaljenog albuma Jantar. Spot stiže kao ljetno osvježenje nakon njihove uspješne turneje po Francuskoj u sklopu koje su između ostalog nastupali i na EuropaVox festivalu, te uoči nastupa na festivalima TamTam u Sućuraju na Hvaru i SuperUho u Primoštenu.

Pjesma ‘Ja ću biti bor’ predstavlja otpor svim mogućim okvirima, nametnutim društvenim normama, te potrebi da se baš sve svrsta u strogo definirane kategorije. Citirajući Saru Ercegović, bubnjarku benda ŽEN ova pjesma je „priča o zaostalim krhotinama pogrešnog odgoja u kojem je bitno biti cijenjen, a ne sretan.“

Posebno je istaknuta dekonstrukcija rodnih uloga i binarne podjele svijeta, na način da tekst koji je pjevan u prvom licu jednine u svakom stihu mijenja rod iz ženskog u muški i obrnuto. Upravo to poigravanje rodova je nit vodilja novog video spota u izvedbi B.A.K.A. productions, mladog ambicioznog kolektiva koji je ove i prošle godine izbacio još nekoliko zapaženih video spotova (VVHILE, Zarkoff, ###).

Spot su kreirali, snimili i režirali Goran Nježić Grey, Matija Makotoichi Tomić i Sven Sorić, dok su u ulogama protagonista Diana Fureš i Aleksandar Đikić.

Do sada predstavljen singlovima ‘Kraj početak‘, ‘Igra protona, elektrona i neutrona‘ i ‘Žal‘, album Jantar donosi specifičan, slojevit i kompleksan zvuk koji je teško žanrovski definirati, a kreće se u smjeru shougazea, dream popa, post-rocka, synthwavea.


Povezano