Objavljeno

ŽEN kreću na BATAT turneju!

Foto: Darko Vaupotić

Grupa ŽEN kreću na još jednu svoju turneju. Za razliku od onih koji Hrvatsku napuštaju trajno, naša najdraža hrvatska post rock trojka kreće na turneju po južn(ij)oj Europi na kojoj će svirati 15 koncerata u 6 zemalja. Turneja započinje već sutra u Osijeku, ide preko Srbije, Bugarske i Makedonije  do Grčke, nakon čega će trajektom prijeći u Italiju, gdje će nastupom 8.12. na EUROPAVOX festivalu u Bologni turneja završiti. Bend iza sebe ima tri hvaljena albuma koji će svi biti zastupljeni u repertoaru. U nešto većoj mjeri će izvoditi materijal sa posljednjeg albuma Sunčani ljudi koji je izašao krajem 2017., no svoje obožavatelje će iznenaditi i s nekoliko pjesama sa prethodnih albuma koje već dugo nisu izvodili uživo. Bend ŽEN je u svojih (skoro!) 10 godina postojanja predstavio svoj rad širom našeg kontinenta kroz tucet većih Europskih turneja, a koncert u Ateni će im ujedno biti i najjužniji grad u kojem su nastupali tokom svoje karijere.

Saru, Evu i Ivoni nismo htjele pustiti bar bez naramka pitanja, kad im već ne možemo dati džeparac za put.

Je li ovo najjužnija turneja koju ste do sada zamislile, budući je Atena najjužniji grad u kojemu ćete do sada nastupiti?

Sigurno nije najjužnija koju smo zamislile, jer kad se zbroje misli od svih nas triju, a sve volimo putovati i otkrivati, mislim da smo sigurno zamislile baš sve, pa možemo reći da je trenutno, a nadamo se ne i zauvijek, najjužnija.

Zašto ste tour nazvale po batatu? Postoji li i tu nešto simbolički važno? Ja sam opsesivna tražiteljica smisla, treba me zaustaviti, pa probajte!

Zaželjele smo napraviti turneju po široj Balkanskoj regiji (nakon nekoliko ex-Yu turneja), no onda se desila Italija, čime je to prestao biti Balkan tour. U smišljanju imena smo se zaplele u mora, gore, rijeke i trajekte, sve nam je bilo bezveze, a u tim situacijama je najbolje uzeti ime koje ima minimalno smisla. Zato batat, jer ovih dana jedemo uglavnom batat, a i Eva je lagano pristala jer voli crtati povrće.

Plakat turneje izradila je članica benda Eva Badanjak

Što je još novo kod ŽEN-a, recite nam ono što ne znamo? Krčkate li već novi album? 

Imamo u planu, imamo materijala, ali ne krčkamo, nismo ni kapulu narezale! 😀 Izdale smo tri albuma u razdoblju od pet godina, već sad imamo (slatkih) problema sa selekcijom pjesama na koncertima, tako da smo više u fazonu sviranja uživo i planiranju sljedećih turneja. Super novost je da kuhamo Sataraxz – side projekt u kojem smo također nas tri na sintevima, ritam mašinama i svim spravicama koje u ŽEN ne stignemo koristiti u punoj mjeri jer su nam ruke i noge zauzete i sviranjem drugih instrumenata.

Opet svirate na EuropaVoxu, zašto je on važan za vas? 

EuropaVox nije samo festival, već šira platforma koja umrežava promotore, izdavače, izvođače i publike, te promovira europske bendove i glazbene trendove. Sam festival je dobar hibrid između standardnog festivala i showcase festivala – nešto kao Ment festival u Sloveniji, samo masivnije. Svirale smo već na EuropaVox festivalu u Clermont Ferrandu u Francuskoj, i super smo se provele, tako da smo se baš obradovale pozivu da sviramo i u Bologni.

Južnjačke putešestvije benda ŽEN možete pratiti na njihovim društvenim stranicama.

https://www.facebook.com/xzenxzen/

https://xzen.bandcamp.com/

https://www.instagram.com/xzenxzen/


Povezano