Objavljeno

Glazbeni catch up: Kratki ženski presjek 2013.

Alela Diane

Nastavljamo niz, sada već tradicionalno, odličnih glazbenih preporuka! Odlučile smo prokopati svoje glazbene knjižnice i podijeliti s vama omiljene stvari koje su nam zadnje vrijeme uzurpirale zvučnike.

Jesenski soundrack složen je metodom za-svakog-ponešto. Krenule smo lagano uz novu Juliju Holter i Alelu Diane, nastavile ekscentično uz Coco Rosie i Grimes, skrenule s puta uz žestoke Savages i Heliotropes te završile s Pj Harvey, Mazzy Star i ni manje ni više nego Blondie. Uživajte!

PJ Harvey

PJ Harvey objavila je novi singl u znak podrške Shakeru Aameru, posljednjem britanskom zatočeniku američkog zatvora Guantanamo Bay. Aamer je uhićen 2001. u Afganistanu i zatočen je od 2002. bez suđenja. U pjesmi PJ progovara iz njegove perspektive.

Julia Holter

Ova američka kantautorica i multiinstrumentalistica iza sebe ima dva albuma, Tragedy (2011) i Ekstasis (2012), a nedavno je objavila i treći, Loud City Songs. Dok se u prva dva bavila začudnim odnosom antičkih tema i modernističke poezije, u novom albumu Julia Holter donosi prikaz svog rodnog grada Los Angelesa i njegove opsesije slavom, i to kroz priču o kćeri kurtizane koja se zaljubljuje u Parižana iz više klase.

Alela Diane

About Farewell četvrti je album Portlanđanke Alele Diane, koju smo zadnji put imali prilike čuti na odličnom Alela Diane & Wild Divine (2011.) kojeg je snimila s tadašnjim suprugom Tomom Bevitorijem. About Farewell je, piše Pitchfork, „album naizgled nastao tijekom brojnih neprospavanih noći i mamurnih jutara.“

CocoRosie

Novi album avangardnih sestara Sierre i Biance Casady, Tales of a GrassWidow, izazvao je tipično podijeljene reakcije: od hvaljenja njihove queer estetike i subverzije zapadnjačkih ideala ljepote, elemenata fantastike i istraživanja jezivih tema, do kritiziranja hermetičnosti, pretencioznosti, nepristupačnosti i manjka melodičnosti. Na albumu gostuje Antony Hegarty (Tears for Animals), veliki obožavatelj i suradnik CocoRosie.

Blondie

Šezdesetosmogodišnja legenda Debbie Harry i Blondie vraćaju se s desetim studijskim albumom Ghosts of Download kojeg su najavili na vlastitoj Facebook stranici i koji bi trebao biti objavljen na jesen 2013. Na najavnom singlu A Rose by Any Name gostuje Beth Ditto.

Heliotropes

Četveročlani bruklinški bend Heliotropes neki su svrstali u ladicu „doomy pop,“ a njihova glazba sadrži elemente shoegazea, gotha i klasičnog psych metala. Svi članovi benda su različitog etniciteta i seksualne orijentacije. Nedavno objavljeni album A Constant Sea neki kritičari usporedili su s psihološkim horor filmom.

Grimes

Claire Boucher, poznatija kao Grimes, kanadska je umjetnica, glazbenica i redateljica video spotova. Pozornost je privukla 2012. svojim trećim albumom, Visions, kojeg je The New York Times proglasio jednim od najimpresivnijih albuma godine. Grimes svoju glazbu naziva „glazbom poremećaja deficita pažnje,“ a kritičari ističu njeno netipično spajanje vokalnih elemenata i širokog spektra različitih utjecaja, od industriala i elektronike do popa, hip hopa i noisea. Sama je režirala većinu svojih spotova. Godine 2013. osvojila je nagradu Webby za umjetnicu godine te nagradu Juno za najbolji elektronski album godine.

Savages

Ovaj četveročlani post-punk ženski bend pobrao je pohvale i kritike i publike, a njihov prvi album, Silence Yourself, objavljen je u svibnju 2013. za Matador Records. Frontmenicu Jehnny Beth kritičari opisuju kao „demonskog potomka Iana Curtisa i Siouxie Sioux“ te kao referentne točke navode Joy Division, The Smashing Pumpkins, Einstürzende Neubauten, Bauhaus i British Sea Power.

Mazzy Star

Kalifornijski shoegaze bend Mazzy Star najavio je novi album nakon 17 godina pauze. Seasons of the Day zajedno su napisali i producirali osnivači benda David Roback i Hope Sandoval, a najavni singl nosi naziv California. Album, koji bi trebao izaći krajem rujna, najavljen je kao „glazba za ljubavnike, glazba za slomljena srca,“ a na njemu gostuju Colm Ó Cíosóig iz My Bloody Valentine i pokojni škotski folk glazbenik Bert Jansch.


Povezano